Comença la ​recollida de residus a la serra de Galliners

L'ADF ha trobat fins ara cinc tones de runa i restes de fibrociment o uralita en alguns punts

Treballs en plena zona forestal
Treballs en plena zona forestal | Ajuntament de Sant Quirze
Redacció
15 d'octubre del 2019
L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès està duent a terme aquesta tardor diferents tasques de neteja del medi natural. Uns treballs que es concentren especialment als marges dels camins principals, on es produeixen abocaments il·legals de residus sòlids que contaminen la natura i poden generar incendis, posant en risc la seguretat de les persones i la fauna existent.

L’ADF de Sant Quirze està recollint residus a 12 punts del camí Antic de Sant Cugat, sant Feliuet, can Ferran, camí dels Monjos i can Samuntà, amb un total fins ara de 5 tones de runa, 2 de restes vegetals, 3 de residus urbans i 3 de fustes. Els treballs es realitzen amb una màquina retroexcavadora i contenidors per gestionar els residus a la planta autoritzada, per un preu aproximat de 2.000 euros. 

També s’han localitzat diferents punts d’abocament de restes de fibrociment o uralita, tubs i planxes, amb un pes total d'una tona. Aquestes es gestionen mitjançant una empresa especialitzada que contractarà l’Ajuntament, tal com es va fer durant el passat mes de juny quan ja es va fer una recollida d’aquest tipus de material amb un cost de més de 8.000 euros.

A aquesta actuació cal afegir les neteges voluntàries realitzades per Sant Quirze Vallès Natura a diferents punts del camí dels Monjos i de Sant Feliuet, on es calcula que es van retirar més d’una tona de residus.

Tots aquests treballs es fan gràcies a la coordinació de l’Ajuntament i la Brigada municipal de Medi Ambient, que neteja tots els espais on és possible recollir manualment i efectua un repàs setmanal per mantenir la serra de Galliners.

Donat que l’objectiu és evitar que es repeteixin aquests abocaments, properament l’Ajuntament instal·larà roques a les zones de confluència del camí dels Monjos, de manera que els vehicles no puguin accedir als marges.

De fet, en tots els casos d’abocaments es busquen dades entre els materials i s’intenta localitzar les persones responsables, cosa que de moment no s’ha aconseguit perquè mai no es troba informació suficient per identificar-los. En qualsevol cas, cal recordar que la Llei de residus de Catalunya estableix, entre altres, que aquests tipus d’abocaments incontrolats es poden sancionar amb fins a 4.000 euros de multa, mentre que l’abandonament de fibrociment es pot considerar molt greu i podria comportar multes de més de 150.000 euros.

La voluntat de l’administració no és sancionadora, sinó de respecte i cura pel medi ambient. Per aquest motiu es recorda que aquests residus trobats són tots susceptibles de ser dipositats a la Deixalleria municipal de Sant Quirze (carrer de Menorca, s/n). En el cas de la uralita, cal portar-la a la Planta de Can Barba (carretera N-150, km 14,8, Terrassa).