Els «bolsilibros» de postguerra de Bruguera protagonitzen la nova exposició de l'Espai Cultura

La mostra, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, es podrà visitar fins al 29 de març

Imatge de l'exposició
Imatge de l'exposició | Fundació 1859 Caixa Sabadell
Redacció
10 d'octubre del 2019
L'Espai Cultura acull des d'aquest dijous una nova mostra, sota el títol de La vi(d)a de la butxaca. La gran aventura dels bolsilibros de la Bruguera (1946-1986), que ret homenatge als populars llibrets de butxaca de postguerra de Bruguera a l'època de postguerra. La mostra, que organitza la Fundació 1859 Caixa Sabadell, s'inaugura aquest dijous i es podrà visitar fins al 29 de març.

Durant la postguerra els llibrets de butxaca de l’editorial Bruguera, anomenats bolsilibros: aventures a tot tren amb històries autoconclusives de tots els gèneres, van ser per a la majoria de lectors una finestra a mons fascinants allunyats de la grisa realitat. Les novel·les "de duro" estaven impreses amb una tipografia diminuta i en un paper de mala qualitat que s’aprofitava al màxim; però, per als que havien perdut la guerra, el color viu d’aquelles cobertes era una promesa de luxe, vitalitat, aventura i sensualitat. Eren un oasi en aquella marxa del desert quotidiana: la vida real s’acarava a la dels somnis per la via de la butxaca.
 
Bruguera va omplir els quioscos amb milers d’aquestes petaques de paper que feien rodar el cap del lector amb aventis de pel·lícula. Des de 1946 fins a la mort de l’editorial el 1986, es publicaren col·leccions per a tots els gustos, hereves de la literaturapulp nord-americana de la primera meitat del segle XX: ciència-ficció, western, novel·la negra, romanç, terror...

Aquests llibres es convertiren en un fenomen sociològic alfabetitzador que va fomentar un gust pels gèneres populars que el cinema autòcton dels seixanta, i les revistes per a adults dels setanta i vuitanta després, explotarien amb llibertat.
 
Comissariada pel periodista i professor universitari Joaquim Noguero, La vi(d)a de la butxaca homenatja la llarga vida d’aquelles col·leccions farcides de pseudònims estrangeritzats: Peter Debry, Mark Halloran, Silver Kane, Ralph Barby, Curtis Garland, Frank Caudett, Burton Hare, Clark Carrados, Lou Carrrigan, Adam Surray, Keith Luger, Vic Logan, Adolf Quibus, Rocco Sarto, Lem Ryan, Alex Simmons o Law Space (aquests dos, d’Enrique Sánchez Pascual, pare del sabadellenc Enrique S. Abulí) apareixen, entre d’altres, a les cobertes il·lustrades per artistes com Freixas, Provensal, Cortiella, Badia Camps, Bosch Penalva, E. Martín, M. García, J. Sampere, L. Almazán o Desilo, Antonio Bernal o Salvador Fabà. Per la via, i la vida, de la lletra i de la imatge els bolsilibros van fer diana al cor de l'època.
 
La mostra es podrà visitar fins a finals del mes de març, i ha estat produïda i organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, BCN Negra 2019, Sabadell Negre, Les Dames del Crim, Sabadell Còmics, La Llar del Llibre, Festival de Cinema de Terror de Sabadell, Associació Barafada, Área Pulp, 66 rpm ediciones i Biblioteca La Bòbila de L'Hospitalet.