El vot de qualitat de l'alcaldessa tomba donar suport als 9 de Lledoners

L'entitat que presenta la moció, Casal Can Capablanca, recorda el passat "CDR" de la tinenta d'alcaldessa Marta Morell

La presentació de la moció del Casal Can Capablanca
La presentació de la moció del Casal Can Capablanca | Albert Hernàndez
02 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:20h
El ple d'octubre de l'Ajuntament de Sabadell, celebrat aquest dimecres, ha tombat la moció de donar suport als 9 de Lledoners encausats pel fet d'haver anat a donar suport als presos polítics. El vot de qualitat de l'alcaldessa, Marta Farrés, ha decantat la balança -hi ha hagut 13 suports per banda-, després que la Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i ERC hagin votat a favor, mentre que PSC i Cs ho han fet en contra i Podem s'ha abstingut. 

Ha estat una proposta, presentada per l'entitat Casal Can Capablanca, la segona que duia a la salaÈric Laredo, un dels quatre de Sabadell investigats pel cas, ha fet part de la lectura del manifest, però abans d'arrencar ha recordat a la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, que va formar part del "CDR Nord" i que, per tant, donés el vot favorable a la moció, que, entre d'altres, demana que s'insti la Generalitat la retirada de l'acusació particular i "s'investiguin les mentides" dels Mossos d'Esquadra, així com en el cas dels detinguts pel 23-S es demani la llibertat dels set detinguts i l'absolució

La segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, ha justificat l'abstenció, perquè "no es pot dir que no existeix l'estat de dret ni hi ha divisió de poders a Espanya" i ha subratllat que "ha costat moltes dècades" aconseguir. Per exemple, ha continuat la seva exposició, hi ha membres de la família reial, exministres i polítics a la presó. Tanmateix, ha expressat el seu acord en què es demani al Govern que abandoni l'acusació particular. 
 

Pancarta durant la presentació de la moció Foto: Albert Hernàndez


"25% de presos polítics de Sabadell"

El regidor de Junts per Sabadell, Francesc Baró, ha apuntat que Sabadell "el 25% dels presos polítics són d'aquesta ciutat" i ha reclamat la recuperació de la pancarta. En la mateixa línia s'ha posicionat la portaveu de la Crida, Nani Valero, que ha preguntat a l'equip municipal "si s'han interessat pels detinguts el 23-S i si els aniran a veure a la presó". 

La regidora d'ERC, Èlia Soriano, ha afirmat que "s'ha fet una vulneració de la presumpció d'innocència" dels detinguts, un aspecte, com ha seguit, "en un altre país hagués comportat la dimissió del jutge". Ha reiterat que "la no violència és l'única per assolir els nostres objectius" i ha recordat que la "violència ha arribat de l'Estat espanyol". 

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha defensat el conjunt de cossos de seguretat de l'Estat i la confiança que hi té. I ha explicat que el "terror" que recull la moció és "subjectiva", defensant que potser "es va posar fre a un possible sabotatge", en referència a l'operatiu de la Guàrdia Civil que va acabar amb nou persones detingudes el passat 23 de setembre, set de les quals han ingressat a la presó. 

El primer tinent d'alcalde, Pol Gibert, ha coincidit, igual que Morell, en "la incoherència" que l'executiu de Quim Torra estigui com a acusació particular i, a la vegada, demani que "apreti". Ha criticat que el text deixi "'l'Estat com a franquista" i ha deixat en mans de la justícia la resolució del cas.