Nou carrer de l'1 d'Octubre i una urna gegant com a monument: així ha estat la marxa de l'1-O a Sabadell

La cita ha comptat amb una tarda festiva i de divulgació davant l'Ajuntament

L'urna gegant, davant l'escola Nostra Llar de Sabadell
L'urna gegant, davant l'escola Nostra Llar de Sabadell | Albert Segura
01 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 23:17h
Unes 2.000 persones, segons la Policia Municipal, han omplert els carrers de Sabadell per commemorar el segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Una tarda festiva a la plaça Sant Roc ha donat pas a una manifestació que ha resseguit dos punts claus de l'1-O a Sabadell com ho són l'Escola Industrial, on va votar Jordi Cuixart, i l'Escola Nostra Llar, on ho havia de fer Carme Forcadell. El carrer Calderón, on es troben, ha estat rebatejat popularment com a 1 d'Octubre, i s'ha instal·lat una urna gegant de metacrilat a davant de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Can Feu - Gràcia, on ha acabat la marxa.

La convocatòria, que han organitzat Òmnium i la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Sabadell per la Independència, ha iniciat davant de la seu de l'Agència Tributària, a la plaça Joan Fuster, i ha arribat a la plaça Sant Roc, on s'hi ha instal·lat una urna gegant i un mural amb la paraula "llibertat", amb l'objectiu d'omplir-la de llaços grocs. També s'hi ha instal·lat una àrea de jocs per als més petits.
 
"Hem de llançar un missatge de calma i fermesa, de força, de coratge i convicció, ens mostrarem ferms i lluitarem per la llibertat, i serem sempre pacífics", ha explicat Teresa Mira, presidenta local d'Òmnium. "Protestar no vol dir sortir de la línia de la pau, no entenem una altra manera de protestar que no sigui pacífica, i tota la resta no té res a veure amb el moviment independentista", ha afegit.
 
Ja al vespre, a les 20.00 hores, s'ha iniciat una mobilització amb una primera parada a l'Escola Industrial, on hi va votar l'1-O el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i una segona a l'escola Nostra Llar, on ho havia de fer la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, votació que no va ser possible per l'irrupció de la policia espanyola al centre de votació.
 

Pancarta a l'escola Nostra Llar de Sabadell. Foto: Albert Segura


En aquest punt s'ha fet una aturada per penjar un cartell a l'entrada de l'escola per rebatejar el carrer Calderón com a carrer de l'1 d'Octubre. Canvi, però, que és simbòlic, donat que no compta amb la validesa del nomenclàtor local.
 

Cartell penjat a l'escola Nostra Llar de Sabadell. Foto: Albert Segura


La marxa ha seguit fins l'estació de Can Feu - Gràcia, on hi ha pintat el Mur de la Llibertat. Allà s'hi ha instal·lat l'urna gegant i els Saballuts han aixecat dos pilars en honor a l'1-O i per reivindicar l'alliberament dels presos polítics. La cita ha acabat amb el cant dels Segadors.