Front comú de Manlleu i Montcada i Reixac per defensar els llocs de treball de General Cable

La multinacional té previst presentar un ERO aquesta setmana que afecta 334 treballadors de la capital del Ter

L'empresa de General Cable a Manlleu, aquest dimarts
L'empresa de General Cable a Manlleu, aquest dimarts | Josep M. Montaner
Pere Pratdesaba/Carles Fiter
05 d'octubre del 2019
L'alcalde de Manlleu Àlex Garrido i l'alcaldessa de Montcada i Reixach Laura Campos s'han emplaçat a trobar-se amb la direcció general de General Cable i les coordinadores sindicals per analitzar la situació actual i defensar els llocs de treball. L'empresa té previst presentar un expedient de regulació (ERO) amb l'objectiu de tancar les fàbriques d'ambdós municipis i que afecta 334 treballadors a la capital del Ter i 153 a la indústria del Vallès Occidental.

Els dos ajuntaments estan a l'expectativa, ja que l'empresa encara no s'ha posat en contacte amb cap de les dues institucions i, per tant, "es resta a l'espera de saber exactament les intencions que té general Cable per les dues plantes", expressa l'Ajuntament de Manlleu en un comunicat. "La prioritat dels dos consistoris és salvar el teixit industrial i tots els llocs de treball existents", conclou.

General Cable ha tingut seriosos problemes econòmics en els últims 15 anys que van tenir el seu màxim exponent el 2007 i el 2015, quan la firma va presentar dos  ERO amb l'objectiu de retallar llocs de treball. A finals del 2017, la multinacional italiana Prysmian Group va comprar General Cable per més de 2.500 milions d'euros. Tot seguit, el 2018 es va fer una primera reestructuració d'administració i direcció. 

Treballar en la reindustrialització dels terrenys a Manlleu

Des del passat divendres, l'Ajuntament ja treballa en dos fronts per pal·liar els efectes negatius del tancament de l'empresa: acompanyament dels treballadors en el procés de l'expedient, i reindustrialització de la zona, intentant trobar una o més empreses que ocupin l'espai que deixarà General Cable.

"És un bon lloc i treballarem perquè les empreses tinguin facilitat per instal·lar-s'hi", assegurava l'alcalde a Osona.com. "Ens interessa per tal de generar activitat", afegia. Una de les primeres accions seria la millora de la carretera de la Gleva, que facilitaria l'accés al polígon. L'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona per aquest assumpte.

Pel que fa als treballadors que seran acomiadats, l'Ajuntament els hi donarà "tot el suport" en les negociacions, segons l'alcalde, per tal que aconsegueixin les millors condicions possibles. Més enllà, Garrido explicava que s'activaran tots els mecanismes municipals amb l'objectiu de reincorporar els treballadors al món laboral, centralitzats en l'Oficina de Promoció Econòmica. En aquest context, se'ls oferirà formació i ajut per tal de trobar feina.

Una mesura "capritxosa i injusta"

La UGT també ha reaccionat davant aquesta situació. El sindicat rebutja "fermament aquesta mesura capritxosa i injusta" i reclama que el grup Prysmian busqui "solucions alternatives". La UGT denuncia que es tracta d'una "destrucció d'ocupació" que pretén actuar aplicant una política industrial "deslleial per al conjunt de treballadors". En aquest sentit, critica la "gestió nefasta" per part de la direcció de l'empresa i la falta d'un pla industrial de futur.

D'altra banda, també demana la solidaritat de la resta de plantes no afectades en aquesta reestructuració i el de totes les administracions públiques.