conjuntura econòmica

El Vallès modera el seu creixement i adverteix del perill de la desigualtat

El president del Consell Comarcal avisa del problema "accentuant" de l'habitatge

per Albert Hernàndez , Sabadell , 25 de setembre de 2019 a les 15:42 |
La presentació de l'informe econòmic del Vallès | Cambra de Comerç de Sabadell
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), Ignasi Giménez, ha repassat l'estat econòmic de la comarca i ha admès la moderació de creixement, "la més baixa des de 2009". Però ha puntualitzat que "cal posar-ho en context, després de la crisi". En aquest sentit, ha posat l'accent en "l'aposta per la qualitat dels llocs de treball", una mesura impulsada per l'organisme supramunicipal

Giménez ha criticat que aquesta crescuda "no s'ha redistribuït igual entre els pobles i ciutats. Hi han hagut desajustos". Això, ha continuat, "no és qüestió de genètica sinó de codi postal". Ha advertit del perill que suposa, "més desigualtat, menys creixement". Com a exemple, ha posat Sabadell, "hi ha quatre vegades de diferència entre rendes familiars disponibles brutes en un cens que un altre". 


Ha proposat per pal·liar aquest fet, "recuperar la llei de barris" i ha inclòs una problemàtica més: l'habitatge. "S'està gent de Barcelona i voltants", ha afirmat i el Vallès "podem ser la solució". Ha reclamat una "aliança" amb la capital catalana i ha carregat que no hi hagi cap lloc de trobada entre Barcelona, Sabadell i Terrassa, "no només ens poden veure com a zona de polígons industrials". 

Tot plegat, ho ha explicat en la presentació del 6è informe de Conjuntura de Sabadell i de l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes (CRIRC), que ha corroborat les paraules de Giménez. El treball ha determinat una estabilitat en l'ocupació; una caiguda en la contractació, un 8,2% al CRIRC i un 10,1% a Sabadell, i ha alertat que el perfil d'una persona sense feina de llarga duració és "major de 45 anys, amb baixa nivell de qualificació baix, cosa que fa que sigui mà d'obra de difícil ocupació". 


També ha apuntat que el sector del metall ha experiment una taxa de variació interanual en negatiu, -3,5% a Sabadell i -2 al CRIRC. Un fet que arrossega a la indústria, amb un zero a Sabadell i un -0,3 al CRIRC. D'altra banda, ha assenyalat l'augment de la dimensió empresarial, amb la pujada de la creació d'empreses, un 0,8% al CRIRC i un 1,1% a Sabadell.

 

Participació