L'ACA finalitza les actuacions al Vallès Occidental en trams fluvials afectats pels aiguats de la passada tardor

Es preveien 383 treballs a tot el país, amb una inversió de més de 6 milions d'euros

Treballs ja enllestits al riu Ter, entre Ripoll i Campdevànol.
Treballs ja enllestits al riu Ter, entre Ripoll i Campdevànol. | @gencat.
Redacció
29 de setembre del 2019
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat gairebé totes les actuacions previstes a sis conques fluvials de les demarcacions de Girona i Barcelona després dels aiguats de la tardor passada. En total, s’han conclòs 376 actuacions (275 a Girona i 101 a Barcelona) a les comarques del Ripollès (una seixantena), Osona, l’Alt i el Baix Empordà, el Berguedà, el Solsonès, el Bages, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Les precipitacions van provocar la caiguda i arrossegament de vegetació, l’acumulació de sediments, desperfectes en diversos murs de rieres i en instal·lacions de sanejament, entre d’altres. Queden set actuacions pendents que s'acabaran properament. La inversió ha estat superior als 6 milions d'euros.

Les intenses pluges es van repartir en dos episodis, un a mitjans d’octubre i un altre durant la primera setmana del mes de novembre. El primer episodi de llevantada va afectar, principalment, la capçalera de la conca del Ter, al seu pas per les comarques del Ripollès i Osona, i la del Llobregat (comarques del Berguedà i el Bages). Pel que fa a l’episodi del mes de novembre, aquest va tenir una major incidència a les conques de la Muga, el Baix Ter i el Daró, algunes rieres de la Costa Brava (Aubi, Ridaura), el Llobregat i la conca del Besòs.

De les 383 mesures previstes a l’àmbit de les conques internes, en queden pendents set a la demarcació de Girona, que finalitzaran en breu.

Les actuacions que s’han dut a terme s’han articulat en dos eixos: per una banda, la retirada de vegetació acumulada a la llera i que pot dificultar el flux de l’aigua, i per l’altra, la reparació de murs i endegaments malmesos per les intenses pluges. L’objectiu dels treballs ha estat garantir la lliure circulació de l’aigua, protegir les infraestructures malmeses i minimitzar el risc d’inundacions en cas d’avingudes.