VÍDEOS Manresa mostra el seu recolzament als CDR detinguts amb una manifestació massiva

Més de 2.000 persones marxen entre la plaça de Sant Domènec i la comandància de la Guàrdia Civil

La manifestació a l'arribada a l'altura de la Guàrdia Civil
La manifestació a l'arribada a l'altura de la Guàrdia Civil | Pere Fontanals
P. Fontanals, A. Hernández, A. Segura, C. Fiter, P. Pratdesaba
23 de setembre del 2019
Unes 2.000 persones s'han manifestat aquest dilluns a Manresa en suport als 9 detinguts per la Guàrdia Civil a poblacions dels vallesos i Osona en una operació contra els CDR i dota una acusació de "terrorisme" i rebel·lió. La concentració ha tingut lloc a la plaça Sant Domènec i després dels parlaments ha anat desfilant, carretera de Cardona enllà, fins a la comandància de la Guàrdia Civil.
  Tranquil·lament, amb clams contra les detencions i a favor del procés català, els manifestants han arribat a la confluència amb el carrer de Francesc Moragues on els esperava un cordó policial dels Mossos d'Esquadra que evitava l'entrada al darrer tram onhi ha la porta a la comandància.
  Els concentrats han entonat els Segadors i han clamat contra "les forces d'ocupació" fins que, poc després, la manifestació ha estat desconvocada.

Detencions per "accions violentes"

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns nou independentistes acusats de planejar presumptament "accions violentes", segons fonts del Ministeri de l'Interior. Fonts de l'Audiència Nacional han detallat que els detinguts són membres dels CDR i estan sent investigats des de fa més d'un any per terrorisme i rebel·lió. No es descarten més detencions. En l'operació han participat uns 500 agents del cos armat.

L'operació l'ha ordenat el jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional. A més de les detencions, agents de la Guàrdia Civil també han fet entrades i escorcolls, des de primera hora del matí d'aquest dilluns, en 10 domicilis de la demarcació de Barcelona. Alguns d'aquests escorcolls s'han dut a terme a Sabadell, Mollet i Cerdanyola del Vallès, al Vallès; i a Sant Vicenç de Torelló, a Osona. També a Osona, als accessos a Vic i Gurb s'han realitzat controls i escorcolls.

Hi ha confirmades quatre detencions a Sabadell, una a Sant Vicenç de Torelló (Osona) i dues més al Vallès Oriental, a Mollet i Sant Fost de Campsentelles. Uns 30 efectius de la Guàrdia Civil han tallat l'accès i han enregistrat una casa de pagès entre Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló, en una operació que els alcaldes de totes dues localitats han qualificat de desproporcionat




A Sabadell s'han fet també diverses concentracions, una de les quals ha congregat unes 300 persones prop del lloc on s'han dut a terme les detencions a la ciutat.



La Guàrdia Civil, en un comunicat, ha dit que en els escorcolls s'ha trobat material informàtic que s'ha d'"estudiar i analitzar", a més d'abundant materia i substàncies, "considerades precursores per a la confecció d'explosius, susceptibles (a l'espera de confirmació pels especialistes) de ser utilitzades en la fabricació d'artefactes". 




En declaracions a RNE, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no ha descartat més detencions i més escorcolls de la Guàrdia Civil, i ha dit que els detinguts estan imputats per possibles actes de caràcter violent. El ministre ha afegit que són detencions similars a les del juliol passat a membres de col·lectius independentistes com Arran i SEPC. Tot i això, ha recordat que el cas està sota secret de sumari i que no podia donar massa detalls.

Després de les 3 de la tarda, la Guàrdia Civil ha començat a traslladar a Madrid els membres dels CDR detinguts aquest dilluns en una operació ordenada per l'Audiència Nacional. Segons fonts de la Benemèrita, cinc d'ells ja han sortit en direcció a la capital espanyola i dos estaven a punt de fer-ho. Una de les detingudes a Sabadell ha quedat en llibertat, segons s'ha conegut passades les sis de la tarda.

La previsió és que els detinguts estiguin a dependències policials, probablement a la comandància de Tres Cantos. Viatjaran directes i, si calgués parar, ho faran en una caserna de la Guàrdia Civil. Un cop arribin a Madrid, se'ls prendrà declaració i es farà l'atestat, segons les mateixes fonts.

Tal com han recordat les fonts de la Guàrdia Civil, disposen de 72 hores abans de portar els detinguts davant del jutge, termini que la Benemèrita preveu esgotar. A més, aquest temps es podria ampliar 48 hores més, si així ho determina el jutge, ja que l'acusació és per terrorisme.

L'operatiu de la Guàrdia Civil, als voltants de la plaça de les Dones del Tèxtil. Foto: Juanma Peláez


El jutge titular del jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional, que ha ordenat les detencions, és Manuel María García Castellón, que va ser tresorer de l'Associació Profesional de la Magistratura, propera al PP.

 "Detencions arbitràries"

A través del seu compte de Twitter, els CDR ha qualificat d''arbitràries'' les detencions de nou membres del col·lectiu per part de la Guàrdia Civil i per ordre de l'Audiència Nacional.
i d'''indiscriminats'' els escorcolls que s'han dut a terme.

Els CDR adverteixen que "no aturaran un poble convençut i combatiu" i han fet una crida a estar ''atents'' per a les convocatòries de suport que puguin sorgir. Per als CDR, "la maquinària de les forces repressores" els ha posat "al punt de mira".