Èric Laredo (nou de Lledoners): «Quan hi ha repressió és perquè hi ha lluita»

La Guàrdia Civil deté a nou persones en diferents punts de Catalunya i les investiga per terrorisme, dos dels quals són dels "nou de Lledoners"

Èric Laredo, membre dels nou de Lledoners.
Èric Laredo, membre dels nou de Lledoners. | Anna Mira
Anna Mira / Albert Hernàndez
24 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:22h
Èric Laredo (Sabadell, 1992) és un dels nou investigats per les protestes durant el trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid l'1 de febrer passat. Forma part del grup que s'ha autodenominat els "nou de Lledoners", que denuncia que la Generalitat s'hagi personat com a acusació contra ells. L'entrevista amb NacióSabadell estava prevista per aquest dilluns al matí però l'operació de la Guàrdia Civil contra l'independentisme i la detenció de dos dels nou investigats a Sabadell i Cerdanyola, ha canviat la situació.

- La Generalitat ha dit que no està personada en la causa.

- Sí que ho està. En el document ho posa. A l'apartat dels denunciants hi ha els caporals, mossos i al final Generalitat de Catalunya, Departament d'Interior.

- Per què creu que la Generalitat ho nega?

- Perquè no els interessa dir que estan perseguint a l'independentisme i la mobilització popular. Si tu el que fas és dir que ens mobilitzem, però després persegueixes a tothom qui es mobilitza... al final el paper que estan tenint és contradictori. Estan denunciant en un cas on no va haver-hi res. Hi havia dos punts i en el que estàvem nosaltres no hi havia ni cordó policial. Aleshores ens preguntem quines lesions s'han comès.

- Tenen vídeos o fotos que ho demostri?

- Sí que tenim coses, però les úniques proves que ens han presentat és una piulada del CDR de convocatòria i un vídeo de vuit segons tot negre, on només es veuen cotxes passar. De fet, nosaltres estàvem a 2,5 km d'on van passar tots els altres fets que no condemnarem.

- En quina situació es troben actualment?

- Cinc de nosaltres no vam anar a declarar ni la primera vegada que se'ns va citar -el 15 de maig- ni la segona -el 9 de setembre-. Ara estem pendent que la jutgessa del jutjat número 8 de Manresa, que porta el cas, declari la crida i cerca.

- La detenció de dos investigats pel cas de Lledoners, neguiteja a la resta del grup?

- Neguiteja una mica, hi ha més nervis i la situació ens ha sorprès molt.

- De quina manera els pot afectar?

- Ens pot afectar en el funcionament del grup que estem treballant amb una resposta política pel fet que serem menys, però judicialment no afectarà res perquè són causes diferents. Precisament el que estem denunciant és que la repressió el que intenta és aturar la mobilització. Quan hi ha repressió és perquè hi ha lluita.

- Això té afectació a la vida personal?

- Una mica, però acceptes les conseqüències. Familiarment no he tingut cap pega sinó al contrari. Però cada persona del grup té la seva situació personal concreta.

- Com afectarà la repressió a les mobilitzacions futures?

- Pot passar de tot, però a Sabadell el moviment estava una mica desinflat i aquest dilluns ens hem trobat moltes persones que han decidit sortir al carrer. La sentència crec que depèn més de com està el poble organitzat i les estructures de les mobilitzacions.

- Què li sembla que hagin tret la pancarta dels presos de l'Ajuntament de Sabadell?

- El que em sorprèn més és que la Marta Morell estava al CDR de Sabadell Nord i el 8 de novembre va estar tallant la C-58. És sorprenent el canvi de discurs d'estar molt implicada amb això a votar-hi en contra.
 

Èric Laredo, membre dels nou de Lledoners. Foto: Anna Mira