Dos anys del 20-S: l'inici d'una onada de mobilitzacions pel procés a Sabadell

La Guàrdia Civil va detenir Joan Ignasi Sànchez, exregidor, assessor en matèria d'opinió pública al Departament de Governació i home de confiança de la consellera Meritxell Borràs

Agents de la Guàrdia Civil, a Sabadell el 20-D
Agents de la Guàrdia Civil, a Sabadell el 20-D | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
20 de setembre del 2019
Actualitzat a les 9:34h
Aquest divendres es compleixen dos anys de l'actuació de la Guàrdia Civil a Sabadell i a la Conselleria d'Economia, una data que va marcar un abans i un després en les tensions entre Catalunya i Espanya i on es van registrar algunes de les imatges a les quals la Justícia espanyola s'aferra per mantenir a la presó els polítics independentistes i els Jordis. A la capital vallesana, però, els agents es van endur detingut Joan Ignasi Sànchez, exregidor, assessor en matèria d'opinió pública al Departament de Governació i home de confiança de la consellera Meritxell Borràs, després d'un tens matí.

Eren les 9.00 hores i molta gent s'adreçava als seus llocs de treball, venia de deixar a l'escola o anava a comprar l'esmorzar. Les xarxes, però, començaven a treure fum, i diverses persones advertien de la presència de cotxes de la Guàrdia Civil a la cantonada de la Gran Via de Sabadell amb la carretera de Barcelona.


Allà hi havia la casa de Joan Ignasi Sànchez, polític en actiu, fet que va encendre totes les alarmes. Dos dies abans, el 18 de setembre, la Guàrdia Civil ja havia comissat en una enquadernadora de la Zona Hermètica milers de díptics informatius del referèndum que havia editat la Generalitat. I el dia abans, el 19, els agents van interceptar paperetes a la seu d'UniPost a Terrassa, on s'hi van estar tot el dia i d'on van marxar entre una marea de ciutadans que protestaven per l'actuació policial.

La situació a Sabadell es va escampar ràpidament en forma de convocatòria a Twitter i en diversos canals de WhatsApp, i centenars de persones es van concentrar davant l'immoble, obligant a tallar el carrer i generant molta expectació. Tot va passar al número 2A del carrer Sant Ferran de Sabadell, on es va organitzar una asseguda davant la porta que va comptar, entre d'altres, amb el llavors alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida per Sabadell), l'exalcalde Juli Fernàndez (ERC) o qui era portaveu del PDECat a la ciutat, Carles Rossinyol, sota l'atenta mirada dels Mossos d'Esquadra que van fer un primer cercle al voltant de la porta d'accés.
 

Mobilització contra l'actuació de la Guàrdia Civil a Sabadell. Foto: Juanma Peláez


A dins, mentrestant, la Guàrdia Civil escorcollava la residència de Sànchez. L'arribada de diversos vehicles de l'Institut Armat va provocar encara més caos, sobretot per la manera com es van desplegar, a empentes entre els assistents i la postura agressiva de més d'un d'ells. Això sí, sense cap cop de porra.

L'escorcoll va acabar amb la detenció de Sànchez, que va sortir sense manilles, acusat d'un delicte de sedició. A més, es van endur l'ordinador personal, diversos llapis de memòria i documents en paper. 


La detenció va anar precedida de les produïdes a la Conselleria d'Economia, tot plegat una situació que va mobilitzar la ciutadania, va suposar l'aturada de l'activitat institucional a la ciutat i va generar la mobilització més multitudinària a Sabadell fins aquell moment, amb unes 6.000 persones omplint la plaça Sant Roc. Era, però, l'inici d'un seguit de concentracions que s'anirien produint per protestar per empresonaments continuats, des dels veïns Jordi Cuixart i Carme Forcadell fins tots els membres del Govern que no van marxar a l'exili.