La Generalitat invertirà 25 milions d'euros en el Sincrotró Alba per liderar la «revolució científica»

S'instal·laran quatre noves línies de llum i un Centre de Microscòpia Avançada, amb dos microscopis

El president de la Generalitat rebent les explicacions de la directora del Sincrotró Alba
El president de la Generalitat rebent les explicacions de la directora del Sincrotró Alba | ACN
18 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:39h
El Govern invertirà un total de 25 milions d'euros en el Sincrotró Alba, amb la finalitat que Catalunya lideri la "revolució científica". Així ho ha expressat el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dimecres en la visita que ha fet a les instal·lacions, situades a Cerdanyola del Vallès. Torra ha refermat l'aposta de l'executiu català amb aquesta infraestructura. 

Dels 25 milions d'euros, 20 aniran destinats a l'ampliació de l'espai. Així, s'afegiran quatre llums addicionals i que entraran en funcionament entre 2020 i 2023. D'aquesta manera, en quatre anys el Sincrotró comptarà "amb 12 línies en ple funcionament", ha assenyalat Torra i que permetran donar continuïtat a diversos experiments. 

Els cinc milions restants seran per a la construcció del Centre de Microscòpia Avançada, amb dos microscopis que impulsaran Catalunya entre els millors de l'Estat en aquest àmbit, ja que "aquests dos estaran instal·lats aquí", ha afegit.

El president ha justificat aquest paquet de recursos, "perquè aquest país se la juga en la revolució del coneixement que ve, hem de ser líders" i ha continuat, "si volem una Catalunya pròspera i lliure, una de les seves potes és el coneixement". Ha apel·lat al "Pacte Nacional pel Coneixement perquè siguem capaços de posar les bases del futur de Catalunya en la recerca científica", en referència "als pioners" que van "tenir una intuïció fa uns anys" sobre la necessitat d'un Sincrotró Alba.