L'Ajuntament de Sabadell donarà suport a la consulta popular sobre monarquia o República

Se celebrarà el 6 d'octubre i hi haurà una trentena de punts de votació

Paola Garcia, portaveu del moviment
Paola Garcia, portaveu del moviment | Albert Segura
17 de setembre del 2019
Actualitzat el 18 de setembre a les 10:43h
L'Ajuntament de Sabadell donarà suport a la consulta ciutadana del proper 6 d'octubre a Sabadell, en què es proposa a la ciutadania que participin per decidir quin model d'Estat volen, si una monarquia parlamentària o una República. La moció s'ha presentat l'Associació Sabadell per la República a la part deliberativa del ple de setembre, i ha estat la seva portaveu, Paola García, qui l'ha exposat.

"L'actual sistema de monarquia parlamentària espanyola ha demostrat que no només no garanteix els drets i les llibertats, sinó que és un fre per assolir-los”, ha expressat. En aquest sentit, ha afegit que la monarquia espanyola és “antidemocràtica” perquè ve imposada de manera hereditària, i l’ha qualificat d’opaca perquè no s’ha fet pública la seva despesa real.

García també s’ha remès al paper que Felip VI va tenir el 3 d’octubre de 2017, quan va donar “suport a la repressió”, en referència a l’acció policial de l’1 d’octubre d’aquell any a Catalunya. Per tot plegat, ha demanat el suport polític del ple a la consulta.

En la seva intervenció, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell ha cedit el vot de l’única regidora de Podem, donat que considera l’opció de referèndum “essencial quan no existeix un mecanisme polític o institucional perquè les preferències de la ciutadania puguin ser expressades”. En aquest sentit, ha celebrat que es pugui decidir si es vol un cap d’Estat monarca o un president escollit a les urnes en el marc d’una República.

Cesc Baró (Junts per Sabadell), pel seu cantó, ha expressat el suport dels regidors postconvergents: “Som republicans, partidaris d’una República catalana, però amb companys de lluita d’altres pobles amb qui compartim monarca borbònic, per ara”, ha expressat.

Nani Valero (Crida per Sabadell) ha donat també el suport de la seva formació, recordant que avui dia hi ha moltes persones que “s’omplen la boca” de la votació de la Constitució quan no tenien edat per participar-hi, mentre que Glòria Llobet (ERC) ha expressat el seu suport assegurant que sempre seran “al costat dels organitzadors” i en defensa de la República catalana. El PSC s’ha abstingut, donat que, en paraules del regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, “hi ha monarquies molt avançades arreu del món”.

A l’altra cara de la moneda, Adrián Hernández (Ciutadans) ha expressat el vot contrari perquè considera que els motivadors del referèndum “van contra Espanya”. Hagués estat interessant parlar sobre si cal votar o no la forma de l’Estat espanyol, però ja vam votar una Constitució altament votada on vam elegir una monarquia parlamentària que han donat els anys de més llibertat de la història  d’Espanya”, ha expressat Hernández. “Vostès han dut un debat contrari no només a la monarquia, sinó a l’Estat espanyol”.

La moció, finalment, ha prosperat amb els vots a favor d’ERC, Crida, Junts i Podem, mentre que PSC s’ha abstingut i Ciutadans ha votat en contra.