Protesta diària per la llibertat dels presos polítics a Sabadell

Des de fa gairebé dos mesos es concentren diàriament al punt del migdia davant l'Ajuntament

Concentració davant l'Ajuntament de Sabadell
Concentració davant l'Ajuntament de Sabadell | Albert Segura
18 de setembre del 2019
Actualitzat el 28 de setembre a les 10:56h
Aviat farà dos anys que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó. De ben a prop els seguiran Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i al darrera la resta de membres del govern de Carles Puigdemont que es van quedar a Catalunya i l'expresidenta del Parlament i sabadellenca, Carme Forcadell. Des de llavors, han estat diverses les expressions de rebuig a la presó preventiva, sobretot materialitzada en forma de protestes o cassolades.


A Sabadell, des de finals de juliol, desenes de persones es concentren cada dia, al punt del migdia i durant una hora, davant l'Ajuntament de Sabadell. Totes elles porten o pancartes demanant la llibertat dels presos o llaços grocs, però tenen en comú que esperen una hora per, en acabar, a les 13.00 hores, cridar a la vegada la consigna "llibertat presos polítics" i entonar algun cant.
 

Concentració davant l'Ajuntament de Sabadell. Foto: Albert Segura


La iniciativa va sorgir després que el govern (PSC-Podem) va retirar la pancarta que penjava a la façana de l'Ajuntament després del darrer ple abans de les vacances, el 26 de juliol, i que s'havia col·locat durant el mandat anterior, quan governava Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem. Com a senyal de protesta per aquest fet, diverses persones es van començar a presentar davant l'Ajuntament el dia següent amb una pancarta amb el mateix lema, i portant-ne d'altres de reivindicatives.
 

Concentració davant l'Ajuntament de Sabadell. Foto: Albert Segura


Ara aquest moviment aplega entre 120 i 200 persones cada dia de la setmana, de dilluns a diumenge, la majoria persones grans que disposen d'aquesta hora diària per invertir en un acte de protesta pacífica mentre d'altres els contemplen anant i venir en el tràfec del dia a dia.
 

Concentració davant l'Ajuntament de Sabadell. Foto: Albert Segura


Precisament, aquest dimarts al ple municipal ERC, Crida i Junts van dur a aprovació una moció en què reclamaven el retorn de la pancarta dels presos. La proposta, però, no va prosperar.