La pluja desllueix la Diada d'enguany que reclama fer una «Catalunya més integradora, justa i solidària»

Una trentena d'entitats i tots els partits del ple, excepte Cs, fan la clàssica ofrena floral

La Diada 2019, marcada per la pluja
La Diada 2019, marcada per la pluja | Juanma Peláez
11 de setembre del 2019
Actualitzat el 12 de setembre a les 7:49h
La pluja ha marcat la que ha estat la primera Diada del nou govern municipal, encapçalat per l'alcaldessa Marta Farrés. Això ha obligat a escurçar l'acte, celebrat en ei mateix emplaçament que els últims dos anys: el pont del Parc Catalunya. Les precipitacions han estat molt intermitents, si bé l'arrencada ha estat sense paraigües visibles entre els prop de 200 assistents. 

Tot i així, i en plena ofrena, ha tornat la pluja i amb el cant dels Segadors s'ha posat punt i final a la cita. No hi ha hagut la lectura del manifest, però sí que s'ha fet públic i a diferència de l'any passat, que va tenir com a protagonistes Carme Forcadell i Jordi Cuixart, ha posat èmfasi en el treball conjunt per fer una "Catalunya més integradora, justa i solidària". 
 

La majoria dels regidors de l'Ajuntament de Sabadell Foto: Juanma Peláez


Igual que el 2018, els regidors de Cs tampoc han assistit a l'acte, tal com havien avisat. En canvi, sí ho han fet la resta del ple i una trentena d'entitats de la ciutat. El text ha apel·lat a la pluralitat de Sabadell i ha posat l’exemple del parc Catalunya com “la metàfora perfecta”, ja que quan “els sabadellencs i les sabadellenques ens impliquem en la defensa d’un ideal, el somni es converteix en realitat”, en referència a que aquest espai verd de la ciutat “és el resultat d’una llarga lluita veïnal”.El manifest ha posat èmfasi en què "ens enorgullim d’un esperit de pertinença, d’una voluntat col·lectiva de posar els trets comuns que ens uneixen per sobre dels elements diferenciadors que ens individualitzen". Ha recalcat que la voluntat és mostrar que "som un nosaltres compartit". 


Ha recordat les paraules del president Macià el 1932, les quals, ha subratllat, comparteixen: "Parlament de Catalunya: obre't de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans tots i a les seves aspiracions pures. Però en un sentit generós i en un sentit ple d'amor”. No ha estat l'única figura història que s'ha parafrasejat, també Pere Quart i la seva sardana Primavera Nova.
 

L'ofrena flora, feta per una trentena d'entitats Foto: Juanma Peláez


Podeu llegir el text íntegre a continuació:

"11 de setembre de 2019
Diada Nacional de Catalunya


Avui commemorem, com cada 11 de setembre, els fets del 1714. Uns fets que van molt més enllà d’una simple batalla i que han quedat fixats en la memòria col·lectiva per l’enorme fermesa d’un poble que va defensar la seva dignitat i la seva llibertat durant el setge de Barcelona. És aquell triomf, el que celebrem avui, el triomf de la voluntat ciutadana de mantenir vius uns sentiments comuns, una cultura compartida, una llengua com a vehicle d’expressió volgudament defensada durant llargues èpoques de prohibició.

Aquest 11 de setembre, com cada Diada, ens enorgullim d’un esperit de pertinença, d’una voluntat col·lectiva de posar els trets comuns que ens uneixen per sobre dels elements diferenciadors que ens individualitzen. No volem posar en relleu allò en què no estem d’acord, sinó mostrar que som un nosaltres compartit.

Som sabadellencs i sabadellenques, de tots els àmbits, de tots els colors, de tots els orígens, de totes les ideologies i pensaments, que compartim un espai físic, la ciutat que estimem. I compartim també una convivència fraternal que fem dia a dia, quan caminem apressats pels carrers de Sabadell o quan passegem amb calma per espais verds, com el parc de Catalunya, que acull l’acte institucional de la Diada del 2019. El parc de Catalunya no és un parc qualsevol, és el resultat d’una llarga lluita veïnal. És també la metàfora perfecta que quan els sabadellencs i sabadellenques ens impliquem en la defensa d’un ideal, el somni es converteix en realitat.

Avui volem reafirmar el nostre desig de treballar plegats per fer realitat una Catalunya més integradora, més justa i més solidària. Compartim les paraules del president Macià del 1932. “Parlament de Catalunya: obre't de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans tots i a les seves aspiracions pures. Però en un sentit generós i en un sentit ple d'amor”.

Continuem endavant per gaudir, cadascú des del seu pensament, de la societat igualitària que hem construït entre tots i totes i que volem continuar construint.

Un desig expressat pels molts sabadellencs que ens han precedit, com ho va fer Pere Quart a Primavera nova, una sardana que va escriure el 1947 i que comença així.

Primavera nova

Per damunt les muntanyes
I de les mars a través
Sigui la cançó nostra
Com un esbart d’ocells.

Arribarà a les platges
On es fa d’or el sol,
Davallarà a la terra
Que un dia ens fou bressol.

La nostra riquesa és la nostra gent, la nostra diversitat, la nostra força.

Per la pau dels pobles, per la justícia, per la llibertat, per la democràcia.

Visca Sabadell i Visca Catalunya!"