Convuls pregó de Festa Major de Sabadell de Mirna Lacambra

La plaça s'ha omplert de pancartes i de crits en defensa dels presos polítics

Mirna Lacambra, al balcó de l'Ajuntament de Sabadell
Mirna Lacambra, al balcó de l'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
06 de setembre del 2019
Actualitzat el 07 de setembre a les 17:43h
Mirna Lacambra ha tingut l'honor d'oferir el pregó de Festa Major de Sabadell, una cita que ha omplert la plaça Sant Roc, i que ha estat la més convulsa dels que es recorden. A les pancartes reclamant la llibertat dels presos polítics s'hi han sumat els crits, que han fet retardar l'inici del discurs de la presidenta dels Amics de l'Òpera de Sabadell.



Durant tota la setmana diversos grups, entre ells el CDR local, havien fet córrer per les xarxes consignes per omplir la plaça d'estelades i domassos demanant la llibertat dels presos. Durant tota la tarda, missatges i cartells s'han anat situant arreu de Sant Roc, especialment dedicats als dos presos polítics sabadellencs, Carme Forcadell i Jordi Cuixart.
 
L'escridassada ha començat quan al balcó de l'Ajuntament hi ha aparegut l'equip de govern, capitanejat per l'alcaldessa Marta Farrés, que s'ha endut una forta xiulada i clares referències als presos, tot plegat després de la retirada, el passat mes de juliol, de la pancarta que l'anterior executiu local va penjar a la façana de l'Ajuntament.

Lacambra ha tingut problemes per fer sentir la seva veu, no només al principi, també durant el seu discurs, sobretot quan ha agraït a Farrés l'elecció com a pregonera. Lacambra, però, ha generat una forta escridassada quan, al final del seu discurs, ha agraït el suport que el Banc Sabadell li ha donat al llarg de la història, i ha acabat cridant: "Visca Sabadell, visca la cultura, visca la nostra Festa Major, i que la pugeu gaudir tant com vulgueu, cridant, que això ho sabeu fer molt bé!".

En acabar, els regidors del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya han desplegat una pancarta amb la paraula "llibertat" i la imatge de Carme Forcadell i Jordi Cuixart.

El discurs de Lacambra

Lacambra ha ofert un discurs on ha reivindicat el forat que l'opera necessita a la ciutat, i això ha de ser amb forma d'edifici. "Recordeu aquella Ciutat de la Música que tant se’n va parlar fa uns anys i que segueix aturada? A hores d’ara ja és urgent", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha destacat que el projecte engloba al mateix temps teatre d'òpera i conservatori de música amb millors prestacions. "La Faràndula s’ha fet vella, les condicions tècniques estan obsoletes i les dificultats per portar a bon port les representacions cada dia són més", ha denunciat.

"Ens calen estructures modernes i més grans per poder desenvolupar la nostra activitat artística amb totes les noves tecnologies", ha assegurat Lacambra, tot recordant que l'espai idoni és el solar que hi ha a l'Eix Macià: "La Ciutat de la Música no és un caprici, Sabadell és la segona ciutat musical de Catalunya".

"Aquest és un gran projecte de ciutat, que comporta la creació de llocs de treball per a molta gent, tant durant la construcció del teatre i el conservatori com quan ja el poguéssim utilitzar per fer l’òpera, simfònics, musicals, operetes, sarsuela, ballet, tot el que sigui derivat de la música", ha afegit. 
 

La pancarta a l'Ajuntament de Sabadell. Foto: ERC Sabadell


L'emoció de ser pregonera

Lacambra també ha reconegut l'emoció que va sentir quan l'alcaldessa, Marta Farrés, li va oferir ser pregonera d'enguany. En el seu parlament ha destacat el fet que Farrés sigui la primera dona alcaldessa de la ciutat: "La vull felicitar públicament i desitjar-li un fructífer mandat que demostri la capacitat de les dones per conduir-nos pels bons camins de la comprensió, el diàleg, la justícia, el progrés i la solució als problemes de la nostra ciutat", ha expressat.

La pregonera ha repassat els inicis dels Amics de l'Òpera, després de veure que les grans ciutats i mitjanes d'Europa tenien teatres on s'hi representava òpera durant tot l'any. "Ho vaig parlar amb el meu marit, i després amb els nostres amics i coneguts. Els hi preguntàvem ¿Us semblaria bé que organitzéssim òpera a Sabadell? Alguns s’entusiasmaven amb la idea. Altres deien ja tenim el Liceu a Barcelona. Jo els hi contestava que Barcelona també té un camp de futbol del Barça i no treu pas que a Sabadell tinguem també un camp i un equip de futbol. Finalment, entre tots l’any 1982 vam crear l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell", ha explicat.

Amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'entitat va idear al 1989 portar l’òpera a altres poblacions i així és com naixia també el gran projecte cultural Òpera a Catalunya. "Sabadell és la única ciutat a l’estat no capital de província o autonomia, que programa una temporada d’òpera i no solament programem sinó que també a ens produïm els nostres espectacles, oferint-los en gira per diverses poblacions de Catalunya, que és el que en denominem Òpera a Catalunya", ha apuntat.

Lacambra ha manifestat el seu amor per Sabadell: "Estimo la meva ciutat i em sento molt orgullosa de tot el que s’ha aconseguit amb aquella boja idea inicial: hem donat feina i potenciat el talent de molts músics i cantants de la ciutat, catalans i espanyols, gràcies a aquesta realitat meravellosa". També ha tingut un record pel seu marit, que va morir el passat mes de febrer.