«Els taxistes socorrerem a qui tingui la necessitat de fugir d'un lloc»

Els taxis de Sabadell se sumen a la iniciativa per reforçar la seguretat de les dones que es puguin trobar en situació de perill

Magno Castillo, president d'Elite Taxi Sabadell
Magno Castillo, president d'Elite Taxi Sabadell | Albert Segura
04 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:13h
Els darrers casos registrats d’agressions sexuals arreu del territori han generat alarma, ja sigui per la impunitat amb què es duen a terme com per la inseguretat que genera entre la població que en pot ser víctima, principalment dones. Davant d’aquesta situació, la majoria dels taxistes de Sabadell posen en marxa aquesta setmana, coincidint amb la Festa Major, un servei per ajudar aquelles dones que es trobin o que tinguin sensació de perill. N’ha parlat en una entrevista a NacióSabadell el president d’Elite Taxi Sabadell, Magno Castillo.

- La iniciativa s’ha batejat amb el lema Jo t’ajudo.

- Sí, la posem en marxa ara, coincidint amb la Festa Major. Hi ha una evident sensació d’inseguretat a la nit, encara que Sabadell és una ciutat generalment segura, i nosaltres vam veure que teníem la possibilitat de fer disminuir aquesta sensació a un cost molt baix.

- I què ofereixen?

- Qualsevol persona que cregui que pot trobar-se en una situació de perill i vegi un taxi al carrer, li recomanem que pugi. El taxi l’allunyarà del lloc, trucarà a la policia i si cal la durà fins la comissaria per fer la denúncia, si cal. Principalment està adreçat per a les dones, però està obert a tothom qui es pugui trobar en una situació complicada.
 

Detall de l'adhesiu que duran els taxis. Foto: Albert Segura


- I el servei arrenca per Festa Major.

- Si, ens adherim a la campanya Mou-te segura. Des del sector teníem dos possibilitats d’ajudar, fent-ho sols o en col·laboració amb l’Ajuntament. Si ho fèiem sols corríem el risc de no arribar al gran públic, que és a qui interessa que arribi per a poder-los ajudar en cas de necessitat. Vam estar molts mesos insistint-hi, i l’Ajuntament ho veia com una bona idea, però no acabava de tirar endavant. Ara al govern li ha agradat molt la idea, i vam decidir posar-ho en marxa per Festa Major.

- Hi ha molts casos de perill a la ciutat?

- Nosaltres mateixos hem patit delinqüència fent el servei, això passa dia rere dia, et trobes amb gent que pot ser perillosa, vius moments d’angoixa, i sovint no saps què pot arribar a passar. En el servei que oferim, el taxista evidentment no té l’obligació de posar el seu físic en perill, així que no entrarà en baralles, però sí que socorrerem a qui tingui la necessitat de fugir d’un lloc. Si és cas és greu de veritat, com una agressió sexual o un atracament, per exemple, se’l derivarà a la policia, amb qui sempre hem tingut una bona col·laboració. A Sabadell hi ha més taxis que cotxes patrulla, i per això els taxis hem d'ajudar allà on puguem.

- Solen trobar-se, però, amb usuaris que els manifesten algun tipus de temor?

- Des de que es va produir l'agressió sexual múltiple a la ciutat potser hi ha més noies que ara fan trajectes curts en taxi de nit que no farien si no tinguessin una sensació d’inseguretat. Han de saber, però, que no estan soles.

- Quants taxis participen en la campanya?

- Elite Taxi Sabadell és qui fa la proposta a l’Ajuntament, però són tots els taxistes els que s’hi sumen, siguin o no del nostre col·lectiu. En una setmana i mitja ja ens han comunicat que estan disposats a participar més de la meitat dels taxistes de la ciutat, i calculem que un 80% s’hi sumarà, el que suposa uns 90 vehicles.

- El servei és només de nit?

- No, és durat tot el dia. El posem en marxa durant la Festa Major, però la idea és mantenir-lo de forma indefinida.

 

Programa de Festa Major Sabadell 2019 by naciodigital on Scribd