L'envelat de Festa Major, protagonista de la nova exposició de l'Espai Cultura

És gratuïta i estarà oberta fins al 27 de setembre

Un envelat de l'època
Un envelat de l'època | Fundació 1859 Caixa Sabadell
NacióDigital
04 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:11h
Els envelats són un espai més de les festes majors de les localitats catalanes, són un element més en els dies festius que alteren la normalitat. L'Espai Cultura de Fundació 1859 Caixa Sabadell recorda els seus orígens, enllaçat amb la cultural popular, i el reivindica com a bé patrimonial. La mostra, que és gratuïta i duu per títol L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major, s'inaugura aquest dimecres i estarà oberta fins al 27 de setembre. 

Van tenir un paper important, en el marc dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX, i un punt de trobada per ballar, per la passió que hi havia a la Barcelona de l'època, però que es va acabar estenent per tot el país. Consta de 41 plafons amb textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals. 
 

El pas d'un tren de vapor entre envelats Foto: Fundació 1859 Caixa Sabadell


L'Espai Cultura vol "rescatar de l’oblit i reivindicar l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana". També, pretén estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

La mostra està organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb la coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Ramon Muntaner.