La Festa Major de Sabadell, un bàlsam per afrontar la «rentrée»

Hi ha programades gairebé 300 activitats entre el 6 i 9 de setembre

La plaça Sant Roc, epicentre de la festa
La plaça Sant Roc, epicentre de la festa | Juanma Peláez
02 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:36h
S'enceta la primera setmana de setembre, la majoria de sabadellencs han tornat a la rutina, deixant enrere les vacances que els han servit per trencar amb la monotonia dels últims mesos. Però a Sabadell, en l'impàs entre la rentrée i l'arrencada del curs escolar, hi ha la Festa Major, que atenua aquest retorn. Gràcies a gairebé 300 activitats, concentrades entre aquest divendres i fins al següent dilluns, per simbòlicament acomiadar l'estiu. 

Tot plegat, però, arrenca ja aquest dimecres, amb la trobada d'inici de Festa Major, que a partir de les 20 hores tindrà lloc a l'Estruch. Un petit tastet del que vindrà i que tindrà continuïtat al dia següent amb l'Animalada, que sortirà del passeig de la Plaça Major. Les bèsties de l'entitat sortiran i també hi seran els Bandtumbats, la Colla de Bastoners de Sabadell, els Diables i Banyetes de la Creu Alta, les Bruixes del Nord, els Dragonets de Sabadell Foc i Forca, la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia, els Gegants i Gralles de la Concòrdia i Gegants de la Creu Alta.   

Ja divendres començarà a desplegar-se el gruix de la programació, amb tota mena d'esdeveniments repartits per la ciutat. L'emplaçament del dia serà la plaça Sant Roc, on a partir de les 18 hores s'impregnarà l'ambient de Festa Major: el concurs de voltes del Ball del Rodet, la cercavila dels gegants, els capgrossos i els diables, castellers, el pregó, que anirà a càrrec de la presidenta i fundadora de l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra i l'espectacle sorpresa final, on l'edifici consistorial tindrà molt protagonisme. 
 

L'eix Macià, punt de referència musical Foto: Juanma Peláez


La música, protagonista 

El mateix divendres, davant de l'Ajuntament, hi actuarà Judit Neddermann. Al mateix lloc on dissabte pujarà a l'escenari Karime Amaya, neta d'Antònia, una de les germanes de la bailaora Carmen Amaya. Encara que, si parlem de música per Festa Major, l'epicentre es troba a l'Eix Macià. Allà, a partir de les 22 hores de divendres i de les 20 la resta dels dies, hi haurà un seguici d'artistes i gèneres musicals. 

Començarà amb música electrònica i tancarà la nit temàtica, una de les sensacions actuals, la Dj Blanca Ross. Dissabte, torn, entre d'altres, per a Obeses i Bebe, una de les caps de cartell. Diumenge, algunes de les bandes que alçaran el teló seran Roba Estesa i Mabel Flores & La Katangó. També l'Estruch es convertirà en un espai de concerts, i molt variats. Entre aquests, un dels grups que estan sonant amb força, Cronopios
 

Pedalada de Festa Major a Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Molta activitat esportiva i amb novetats 

L'esport estarà molt present al llarg dels quatre dies. Tennis taula, esquaix, escacs, tennis, billar, pàdel i futbol, però sobretot l'atletisme, amb les curses populars. Enguany, hi ha una novetat entre el ventall de proves del matí de diumenge, la mitja marató per relleus. Un altre dels grans reclams pel matinal, però de dilluns, és la passejada amb bicicleta i patins. 

A tot això cal afegir-hi els tallers, exhibicions, exposicions, portes obertes i actes amb la tradició com a reclam per diferents punts de la ciutat i la Festa de Punta a Punta, que deixarà fora al vehicle de nord a sud, des de la plaça del Pi fins a la plaça de la Creu de Barberà. A més del folklore a l'Envelat del passeig de la Plaça Major.

I el fi de festes serà, com marca la tradició, al Parc Catalunya, amb el castell de focs. Aquest any, però, la banda sonora de comiat no vindrà de la mà de la Salseta del Poble-sec, com ho han fet en els últims anys, sinó Hotel Cochambre. 
 

Els castell de focs artificials de l'any passat Foto: Juanma Peláez


Polseres per la seguretat dels nens 

Una altra de les novetats d'enguany serà el repartiment de polseres (14.000 unitats) per a la canalla, en la qual es podrà escriure el nom i el telèfon de referència, amb la finalitat que sigui "una festa més segura i cívica", tal com va dir l'alcaldessa, Marta Farrés, en la presentació de la Festa Major. 

Transport públic 

També hi haurà novetats en la mobilitat. Es tracta del servei ininterromput dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Això s'unirà el servei gratuït d’autobús urbà nocturn. Concretament, serà la línia N1 (Espronceda, Ca n’Oriac, Can Deu), entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada, com també la línia N4 (la Serra, Can Rull i els Merinals), entre les 11 de la nit i 2/4 de 7 del matí. Totes dues en ambdós sentits.
 

Programa de Festa Major Sabadell 2019 by naciodigital on Scribd