​Descobreixen restes d’un timateri dels segles III i II aC al Poblat Ibèric de Cerdanyola

La troballa és fruit de les campanyes d’excavació, duta a terme l’any passat

L'exemplar trobat al Poblat Ibèric
L'exemplar trobat al Poblat Ibèric | Ajuntament de Cerdanyola
NacióDigital
24 d'agost del 2019
El Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, situat a Cerdanyola, és una capsa de sorpreses. De la campanya d’excavació, duta a terme l’any passat, s’han trobat unes restes d’un tipus de timateri, datat entre finals del segle III i principis del II aC. Es tracta d’una peça desconeguda d’aquest emplaçament històric del Vallès.
 
El timateris són objectes fets a motllo representen una divinitat femenina, relacionada amb la fertilitat, com evidencia la decoració vegetal que n’emmarca el rostre. Sovint ha estat identificada amb la deessa grega Demèter o la púnica Tànit, però la seva funcionalitat concreta en el context ibèric no està clara i és objecte de debat. Es considera que podria ser un cremador de perfums o una mena de petit altar per posar-hi espigues de blat.
 
L’exemplar trobat, ara es traslladarà a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Bens Culturals de Catalunya per a la seva consolidació i restauració.
 
El darrer descobriment, el 2014
 
El 2014 va aparèixer un timateri sencer i amb restes de policromia a una de les sitges del poblat. Així que el descobriment d’enguany no és nou, també fixats en una cronologia semblant: entre el segle III aC i el II aC.