Montcada i Reixac rebutja la proposta «unilateral» d’Endesa que titlla «d’injusta i perillosa»

Segons càlculs municipals, els deutes de les famílies locals ascendiria a 139.235,04 euros

La companyia tallarà el subministrament a partir de l'1 d'octubre.
La companyia tallarà el subministrament a partir de l'1 d'octubre. | Albert Alcaide
NacióDigital
23 d'agost del 2019
Actualitzat a les 12:13h
L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha rebutjat la proposta “unilateral” d’Endesa, que proposa que els consistoris paguin el 50% de les factures impagades de famílies en situació vulnerable. Una mesura que, aquest divendres en un comunicat, i després de rebre la carta de la companyia, ha titllat “d’injusta i perillosa”.
 
Es tracta, ha continuat l’administració local, “d’una imposició que només busca coaccionar-nos” i ha assenyalat que Endesa “vulnera uns drets energètics que estan garantits per llei”. Ha avançat que des de la Taula de Pobres Energètics del Consell Comarcal del Vallès Occidental s’està estudiant “donar una resposta legal”, en referència a la normativa catalana de mesures urgents per afrontar l’emergència habitacional i la pobresa energètica.
 
Montcada i Reixac ha calculat, i segons dades de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, que el deute actual de les famílies del municipi ascendeix a 139.235,04 euros.
 
D’altra banda, l’alcaldessa de la població vallesana, Laura Campos, ha confirmat la seva assistència a la convocatòria impulsada per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, fixada per al 5 de setembre i en què es tractarà l’assumpte amb els ajuntaments catalans. “La força municipal és molt gran i ens hem d’unir tots i totes per aconseguir que la dignitat de les persones més vulnerables no sigui trepitjada”, ha expressat Campos i ha apuntat a la Generaltat perquè “es posicioni en la mateixa línia”.

Proposta dins la llei

La proposta de l'empresa energètica està inclosa en la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. L’objectiu, segons va explicar, és donar una solució a les persones en situació de vulnerabilitat abans del pròxim hivern.

La companyia va explicar que va enviar la carta el passat 1 d'agost a un total de 250 ajuntaments que tenen més de cinc clients amb situació de vulnerabilitat i que superen un deute acumulat de 10.000 euros. En relació al malestar que ha generat la carta en alguns ajuntaments, des d'Endesa no han entrat a fer valoracions i esperen rebre respostes oficials en els pròxims mesos per tal d'arribar a un acord abans de l'hivern i evitar la interrupció de subministraments.

Malgrat tot, la carta, a la qual ha tingut accés NacióDigital, la companyia elèctrica assevera que "procedirem a executar les accions necessàries per agilitzar el cobrament de les factures impagades" i especifica que si no es fa efectiu el deute per part de l'Ajuntament "ens veurem obligats a iniciar, a partir de l'1 d'octubre, els procediments de suspensió de subministrament".