«Proposem que literatura i paisatge es donin la mà»

La UES planteja un cicle amb autors de primer nivell i visites als entorns naturals on passen els fets que relaten a les seves obres

Teresa Gibert, membre de la secció Cultura de la UES
Teresa Gibert, membre de la secció Cultura de la UES | NacióSabadell / Cedida
03 de setembre del 2019
Actualitzat a les 9:20h
La secció Cultura de l'Unió Excursionista de Sabadell (UES) planteja per al proper curs un nou cicle anomenat Escriptors i paisatge, a través del qual es convida als assistents a conèixer les obres literàries de fins a deu autors de prestigi. A la vegada, la proposta també obre la porta a conèixer els entorns naturals on passa l'obra o on el seu autor s'ha inspirat. N'ha parlat per a NacióSabadell Teresa Gibert, membre de la secció Cultura de la UES. 

- Escriptors i paisatge, una unió curiosa.

- Cada any unim el paisatge amb altres conceptes, com pintors o amb antics oficis. Aquest any hem optat perquè es donessin la mà dues activitats complementàries, a la vegada que independents l'una de l’altra.

- Quines són?

- La novetat que oferim aquest any a la UES és que literatura i paisatge es donin la mà, amb una presentació que es durà a terme cada primer dimecres de mes, on un autor literari presentarà la seva obra. Després, el tercer dissabte del mateix mes, proposem una sortida relacionada amb l’obra, ja sigui en l’entorn on passa o en el paisatge que l’autor descriu en el llibre.

- I per què van optar per escriptors?

- Hi havia un interès al darrera d’aquesta proposta. En el club de lectura vaig proposar la idea, i altres companys de la secció Cultura, que en som vuit, s’hi van engrescar, així que vam provar-ho, amb un llistat paritari de cinc homes i cinc dones. Vam començar plantejant autors coneguts, com Pere Calders, Salvador Espriu o Mercè Rodoreda. Parlant, però amb en Roc Casagran i l’Antoni Dalmases, ens van dir que trobar persones que vinguessin a parlar d’aquests personatges seria difícil, així com que estiguessin preparats i fossin bons comunicadors.

- I què van fer?

- Buscar autors contemporanis i vius. I aquí va començar l’aventura. Vam contactar amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) perquè ens facilités el contacte dels escriptors, i així que els vam localitzar els vam escriure correus electrònics com a entitat, presentant-nos i explicant què hi fèiem a la secció Cultura. Els vam convidar a què participessin en aquest nou cicle, on volíem lligar literatura i paisatge. Era una cosa diferent, perquè sí que és cert que de vegades es fan caminades en un entorn per explicar, per exemple, que una font va inspirar una història, però aquí volíem anar més enllà.

Rafel Nadal, Marta Pessarrodona, Roc Casagran o Montse Barderi passaran pel cicle de literatura i paisatge de la UES


- I quins autors tindrem?

- El sabadellenc Roc Casagran serà l'encarregat d'obrir el curs el 4 de setembre amb el seu llibre Ara que estem junts. El seguiran Sílvia Alcàntara a l'octubre amb Olor de colònia, mentre que al novembre s'analitzarà l'obra de Josep Maria Espinàs A peu pels camins de cendra de la mà de Joan Josep Isern. Al desembre es farà el mateix amb l'obra de Teresa Pàmies, coincidint amb la celebració de l'Any Pàmies. És per aquest motiu que qui en farà la presentació serà l'escriptora sabadellenca Montse Barderi, comissària de l'Any Pàmies.

- I ja saltem a gener.

- Sí, serà el torn de David Vila i Ros amb Roba Estesa, al febrer el de Marta Pessarrodona amb A favor nostre i al març passarà per l'auditori de la UES l'escriptor gironí Rafel Nadal amb Quan érem feliços. Ja a l'abril, Irene Solà presentarà Canto jo i la muntanya balla, al maig Jordi Cabré Digues un desig, i tancarà el curs Núria Garcia Quera amb Nou viatge al Pirineu.

- L'entrada és gratuïta?

- Sí, a la presentació a l’auditori de la UES. Si es vol anar a la sortida, s’ha de pagar el cost de l’autocar. Intentarem que els autors ens acompanyin en el major nombre de casos als llocs on parlem de la seva obra. En Roc Casagran, per exemple, és previst que ens acompanyi perquè anirem al Museu de l'Exili, a La Jonquera. Allà ens hi deixaran una sala perquè ell pugui fer un recital.