rescats

El Vallès Occidental, tercera comarca amb més rescats en muntanya

Els Bombers fan una crida a la precaució a la muntanya malgrat que el nombre de rescats es manté a la baixa

per Redacció, 8 d'agost de 2019 a les 11:51 |
Exercici de rescat dels bombers al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac | Josep M Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nombre de rescats efectuats pels Bombers van a la baixa per primera vegada des del 2016. Segons dades del cos, fins a 31 de juliol se n'han realitzat 699, un 7% menys que a la mateixa data de l'any anterior. El Vallès Occidental se situa com la tercera comarca on més rescats de muntanya s'han de fer.

No obstant això, els Bombers fan una crida a la prevenció i insisteixen en la importància d'anar perfectament equipats i preparar la ruta prèviament. A hores d'ara, ha explicat Alfons Esterlich, sergent de la Unitat Tècnica dels GRAE dels Bombers, els Pirineus, Montserrat, el Montseny i el Parc Nacional d'Aigüestortes són les zones on es duen a terme el gran gruix de les actuacions de muntanya.


Els Bombers han realitzat aquest dimecres el matí un simulacre de rescat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Concretament, mitjançant la tècnica del gruatge, han evacuat un escalador que s'hauria lesionat a la via dels Esbarzers, al Turó de les Onze Hores. L'exercici ha servit al cos d'emergències per insistir, en ple estiu, dels consells de seguretat al medi natural. I és que recorden que, durant els mesos d'estiu, és quan es realitzen el gruix dels rescats i les recerques.

Una tendència "de moment" estancada


Esterlich ha reconegut que, malgrat que el nombre de rescats d'enguany va a la baixa, cal mantenir la prudència. Sí que és cert, ha dit, que les onades de calor han reduït el nombre d'excursionistes, però que és aviat per validar els bons números.

Esterlich ha subratllat que els principals massissos del país, així com els punts que acumulen més excursionistes –Montserrat, el Parc Nacional d'Aigüestortes i el Montseny- són els que també sumen més actuacions.
 

Exercici de rescat dels bombers al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac Foto: Josep M Montaner


Fins ara, any rere any i des del 2014, el cos registrava un augment dels serveis de salvament i rescat. No obstant això, ha recalcat el responsable dels Bombers, l'estiu és "invariable". Al juny, per exemple, es van fer un 70,8% més de rescats de muntanya que al maig; i al juliol un 120% més. D'acord amb la tendència dels darrers anys, juliol i agost són els mesos que acumulen la majoria de les actuacions. Per hores, les més conflictives són entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda.

699 rescats

Fins a 31 de juliol els Bombers havien realitzat 699 rescats, un 7% menys que el 2018. Els de muntanya suposen el gran gruix, ja que se n'han realitzat 448; seguit dels 170 que han estat persones perdudes.

Per comarques, la Vall d'Aran i el Baix Llobregat –especialment per les actuacions al sud a la muntanya de Montserrat- són les que acumulen més rescats aquest 2018, amb 55 i 48, respectivament. Les segueixen el Vallès Occidental (43), l'Alt Empordà (39) i el Baix Empordà (39) –on bona part són rescats marítims-, el Ripollès (36) i el Bages (31).

Consells de prevenció

Joan Solé, caporal dels GRAE a Cerdanyola i un dels efectius que ha participat en l'exercici al Turó de les Onze Hores, ha explicat que malgrat que, afortunadament, la majoria d'actuacions que realitzen són de caràcter lleu, és important incidir en la importància de la prevenció. Entre els consells més importants, ha afegit el cap de predicció del Meteocat, Santi Segalà, hi ha consultar el temps abans i durant la ruta. Segalà ha recalcat que cada vegada existeixen més eines que permeten fer-ho, pel que és imprescindible mirar el temps "en qualsevol època de l'any". Planificar bé la ruta, equipar-se per a fer-la, dur el material adient i evitar riscos innecessaris són altres dels consells "prioritaris" que ha remarcat el sergent dels GRAE.
 

Exercici de rescat dels bombers al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac Foto: Josep M Montaner


Onze rescats "de pagament"

Des que va entrar en vigir la nova normativa que obliga a la persona rescatada a pagar el cost de l'actuació quan hagi estat provocat per una negligència, el 2011, s'han tramitat un total d'onze expedients, cap d'ells aquest 2019. A hores d'ara, han explicat els Bombers, se n'han abonat ja vuit.

 

Participació