El Sabadell de principis del segle passat, vist per Francesc Casañas

El Museu d’Història de Sabadell reuneix unes 70 instantànies del fotògrab sabadellenc

Albert Segura
02 de setembre del 2015
Actualitzat el 04 de setembre a les 21:20h
La Plaça Major de Sabadell, al fons les peixateries, dècada de 1920
La Plaça Major de Sabadell, al fons les peixateries, dècada de 1920 | Francesc Casañas

Tota ciutat té la seva història, i per molts llibres que s’escriguin, és ben cert que una imatge val més que mil paraules... o com a mínim té major capacitat d’atracció. El Museu d’Història de Sabadell ha sabut jugar aquesta carta i des d’aquest dimarts permet visitar la mostra dedicada al fotògraf local Francesc Casañas i Riera, referent de la instantània de la primera meitat del segle XX.
 
Des de l’any 1991, l’Arxiu Històric de Sabadell conserva el fons de Francesc Casañas, que conté unes 8.000 imatges, la majoria en placa de vidre, i que es van prendre entre els anys 1909 i 1936. “A diferència dels seus companys que es quedaven a l’estudi i on passaven les famílies a fer les fotografies de batejos i casaments, Casañas surt al carrer sempre carregat de càmeres i fotografia tot allò que passa a la ciutat, des d’actes institucionals del govern de la ciutat, l’excursionisme, l’oci, l’urbanisme o les festes i actes religiosos, així com empreses tant de fora com de dins”, explica el director del Museu i l’Arxiu, Joan Comasolivas.
 
Aquest nervi va permetre deixar un testimoni del dia a dia i de la quotidianitat de la ciutat, fent un retrat de la societat de l’època excepcional que el va situar entre els principals fotògrafs del moment, obrint-li la porta a mitjans com La Tribuna, Diari de Barcelona o La Vanguardia, entre d’altres.
 

Principi de la Rambla de Sabadell, a l'esquerra la façana del cafè-teatre Euterpe, entre 1909 i 1928. Foto: Francesc Casañas


 
El llegat d’un sabadellenc
 
Des de l’any 1959 que la ciutat no li dedicava una exposició íntegra a Casañas. Va ser l’antiga Caixa d’Estalvis de Sabadell l’encarregada de retre aquell homenatge al fotògraf, encara en vida, donat que va morir deu anys més tard, l’any 1969. “Ens semblava que valia la pena tornar a fer una exposició amb el seu llegat”, explica Comasolivas.
 
La mostra resultant compta amb unes 70 fotos de Casañas, on s’aprofita per reflectir la biografia del propi personatge per acompanyar el material, la majoria reproduccions actuals, amb alguna de pròpia de vintage en format gran.
 

La regidora de Cultura, Montse Chacon, i l'alcalde, Juli Fernàndez, en la inauguració de la mostra. Foto: Juanma Peláez


 
Francesc Casañas, fotògraf de cor
 
Francesc Casañas (Sabadell, 1890) era cordiller, i posseïa una botiga de cordills i espardenyes a la ciutat, però la seva passió era la fotografia. A banda de retratar el batec de la ciutat, va tirar endavant un projecte conjuntament amb el seu amic Lluís Mas Gomis per fer un inventari iconogràfic del Vallès, recorrent les esglésies de Sabadell i comarca per retratar els edificis per fora, però també per dins.
 
“Moltes de les peces es van perdre durant la Guerra Civil i només en van quedar les fotografies, i algunes que van rebre algun impacte o van ser parcialment cremades i trencades les podem mostrat tal com eren”, explica Comasolivas.
 
La seva tasca ens permet a dia d’avui saber més sobre el Sabadell d’una època en ebullició, amb una diversificació ideològica important, amb grans figures locals que representen les tendències polítiques, socials i ideològiques. “Sabadell és bressol de moltes coses, d’ideologia tradicional, burgesa, però també d’una eclosió de la ideologia del socialisme, del republicanisme o de l’anarquisme, que creix a principis de segle amb el sindicalisme, on hi arrela el cooperativisme o l’esperantisme”, afegeix el director del museu.
 
Amb tot plegat, l’obra de Casañas es converteix en un patrimoni de la ciutat d’un alt valor històric. La mostra es podrà visitar fins el 21 de febrer, i comptarà amb visites guiades durant la Festa Major: dissabte a les 18.00 hores, diumenge a les 12.00 i a les 19.00 hores, i dilluns a les 12.00 i a les 19.00 hores.
 

Visitants a la mostra dedicada a Francesc Casañas. Foto: Juanma Peláez