​«No podem continuar treballant en aquests jutjats»

Advocats, jutges i fiscalia es concentren davant dels jutjats de Sabadell per denunciar les altes temperatures que es registren a l’interior

Concentració davant dels jutjats de Sabadell
Concentració davant dels jutjats de Sabadell | Albert Segura
25 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:50h
Els jutjats de Sabadell no són segurs. Així ho determina el degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Manolo Hernández, que aquest dijous al migdia ha participat en la concentració de protesta davant la situació que es viu a l’interior de l’edifici. En les darreres setmanes desenes de sessions s’han hagut de suspendre en superar i molt els 27ºC a les sales, entre elles la declaració com a testimoni per cas Mercuri, aquest dimecres, de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Juntament amb Hernández hi han pres part Gloria Pérez, jutgessa degana a Sabadell, el tercer tinent d’alcaldessa, Jesús Rodríguez, la regidoria d’Urbanisme, Mar Molina, i la fiscal Isabel Medrano en nom de la fiscalia. A tots ells s’hi han sumat desenes d’advocats i jutges, per denunciar la calor que es registra, superant els 30ºC i els 32ºC, provocant marejos entre els advocats i els magistrats, i generant suspensions que suposa retardar els processos judicials mesos i fins i tot un any.

L’anomalia no és el primer cop que es registra a l’edifici, que originalment es va dissenyar per acollir oficines. Ara fa dos anys Inspecció de Treball va arribar a clausurar l’edifici fins que no es van instal·lar uns nous sistemes de refrigeració, que tampoc han estat suficients, donat que ara es troben amb una situació similar.
 

Concentració davant dels jutjats de Sabadell. Foto: Albert Segura


"Demanem responsabilitats polítiques i la dimissió de la consellera de Justícia, Ester Capella, i que d’una vegada per totes es treballi perquè ens quedem aquí el mínim temps possible, on es registre una clara obsolescència i una clara inseguretat", ha senyalat Hernández. De fet, la mobilitat entre les plantes és complexa i hi ha altres sistemes per accedir a l’edifici més enllà de la porta principal, a través de les plantes superiors, que comuniquen amb l’edifici adjacent, per exemple.

Del Llac Center, una solució?

Per aquest motiu, urgeix buscar un nou emplaçament, i per aquest motiu el govern de Marta Farrés s’ha compromès a cedir un solar per a edificar el nou edifici judicial per a la ciutat. "Estem treballat perquè de cara al setembre puguem fer una proposta a la Generalitat", ha explicat la regidora Mar Molina.

Si bé històricament s’ha situat una possible Ciutat de la Justícia sabadellenca al solar que hi ha a l’Eix Macià, en aquest espai ara també s’hi podria aixecar un edifici destinat a l’Escola de Música municipal. D’altra banda, es podria estudiar la possibilitat d’ubicar-lo en altres emplaçaments, com per exemple Del Llac Center, el centre comercial de l’Eix Macià que va obrir portes als anys 90 i que avui dia és un edifici fantasma.

Un partit judicial de més de 300.000 habitants

Sabadell és el segon partit judicial de Catalunya, per darrera de Barcelona ciutat i per davant de L’Hospitalet de Llobregat, amb 21 jutjats i dos més que obriran a finals d’any. En tot l’edifici hi treballen unes 400 persones.

"Des del 28 de juny hem hagut d’ajornar processos, i va ser llavors quan es va formular la denúncia davant d’Inspecció de Treball", ha detallat la jutgessa degana, Gloria Pérez. No obstant, els ventiladors que s’ha instal·lat a les sales no són suficient, i els professionals de l’edifici ja saben que hauran d’ajornar moltes més sessions al llarg de l’estiu.