FOTOS Un secret amagat entre reixes al centre de Sabadell

En un edifici emblemàtic

El despatx Gorina, a Sabadell
El despatx Gorina, a Sabadell | Albert Segura
Redacció
05 d'agost del 2019
Hi ha racons de Sabadell per on hi passem a diari, però que únicament l'exercici de la contemplació ens permeten esbrinar els secrets que amaguen. Aquest és el cas del Despatx Gorina, situat a la confluència de la Rambla amb la Gran Via, just a la frontera entre el centre de la ciutat i l'Eixample.

La casa s'aixeca protegida per un gran jardí que fa cantonada, i que està custodiat per un enreixat de ferro forjat. En aquest ferro, però, hi ha una inscripció que únicament els que s'hi hagin aturat a contemplar-la l'hauran descobert.

Just a la cantonada, i si hi parem atenció, col·locant-nos de costat, podrem llegir el nom de Gorina a la reixa. Es tracta no d'una zona pintada amb un altre color que no sigui el gris fosc que impera a la reixa, sinó d'un tractament fet directament sobre les mateixes reixes.
 

El despatx Gorina, a Sabadell. Foto: Albert Segura


El Despatx Gorina

Aquest edifici està, de fet, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Es tracta d'una finca racionalista, i que forma part del xalet Gorina, del qual també en formava part el Vapor Gorina. Fundat per la família que li donava nom, en el seu lloc avui s'hi aixeca una plaça que es va inaugurar al 2009, i que mostra les diverses seccions de què constava la fàbrica, de la qual se n'han conservat la xemeneia i el perfil de les tres naus.