El pare del nen de Rubí mort el 17-A porta el vincle entre l'imam i el CNI a l'Audiència Nacional

Reclama citar a declarar els agents que van visitar Es Satty mentre era a la presó i demana als serveis d'intel·ligència que informin de tota la documentació relacionada amb la cèl·lula dels atemptats

La inscripció de la Rambla en record de les víctimes del 17-A
La inscripció de la Rambla en record de les víctimes del 17-A | Ajuntament de Barcelona
23 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:25h
Javier Martínez, el pare del nen de Rubí mort en l'atemptat del 17-A a la Rambla de Barclona, ha decidit portar les revelacions sobre l'imam de Ripoll i autor intel·lectual de l'atac, Abdelbaki es Satty, i el CNI a l'Audiència Nacional. Així consta en una sol·licitud de diligències d'investigació efectuada aquest divendres, a la qual ha tingut accés NacióDigital. La sol·licitud es basa en les noves revelacions del diari Público sobre la relació entre Es Satty i el CNI, del qual n'havia estat confident i havia estat en contacte fins pràcticament el moment dels atemptats a Barcelona i Cambrils.

"Existeixen una sèrie d'indicis l'oportuna investigació dels quals es presenta com a determinant a l'hora de poder esclarir la naturalesa, entitat i rellevància de la informació que les forces i cossos de seguretat poguessin tenir sobre la preparació dels atemptats, així com també la relació que Es Satty hagués pogut tenir amb terceres persones no investigades en la present causa i amb l'estructura d'Estat Islàmic", assenyala el text. La primera sol·licitud reclama determinar els conatctes entre agents del CNI i l'imam de Ripoll mentre complia condemna a la presó de Castelló.

Javier Nistal -de qui es demana la compareixença com a testimoni i que era subdirector general d'Institucions Penitenciàries- va fer un informe "tremendament significatiu" en el qual es detallen quatre visites a Es Satty per part d'agents de la Guàrdia Civil i del CNI mentre estava reclòs al centre penitenciari. També es demana la compareixença d'aquests agents per tal que estableixin la naturalesa d'aquests contactes, i també la manera com l'imam es comunicava a través del mètode de la "bústia morta"a amb els serveis d'intel·ligència espanyols, que monitoritzaven els terroristes.

El seguiment a la cèl·lula

La documentació publicada els últims dies assenyala que s'havien seguit els passos de la cèl·lula en viatges a Basilea, Friburg i Zuric, així com també París i Brussel·les. "És perfectament presumible que el CNI podria tenir informació no aportada a les presents actuacions, ni comunicada als cossos de seguretat i que podria no només posar llum sobre el parador de terceres persones implicades i sustretes de l'acció de la justóicia, sinó que fins i tot podria, potser, haver evitat el fatal desenllaç", sosté el text.

La sol·licitud reclama al CNI que aporti tots els informes relacionats amb Es Satty i els membres de la cèl·lula. Els documents es reclamen a través del Ministeri de Defensa. El govern espanyol, per ara, es nega a valorar les informacions aparegudes i només retrà comptes de l'etapa del PSOE a la Moncloa, és a dir, des del juny de l'any passat. Els atemptats es van produir quan era el PP qui estava en el poder.