Alerta Forestal reprèn campanya seguiment eruga del boix

Es tracta d'una espècie que afecta els boscos de Catalunya

Una eruga de boix en un bosc de Sant Pau de Segúries (Ripollès)
Una eruga de boix en un bosc de Sant Pau de Segúries (Ripollès) | Albert Segura
Redacció
28 de juliol del 2019
Alerta Forestal llança la campanya de seguiment ciutadà de l'eruga del boix per a aquest 2019, un projecte de ciència ciutadana coordinat pel CREAF, situat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que recull observacions des d'octubre de 2018 per estudiar la evolució i impacte de l'eruga del boix al nostre territori. El col·lectiu compta amb més de mil usuaris registrats i ha rebut més de dues-centes observacions d'eruga del boix, cent vint es corresponen a l'afectació del 2018 i 106, de moment, a la del 2019.

Amb el llançament de la nova campanya, es vol arribar almenys a rebre tres-centes observacions de zones on ja s'havia detectat la presència de l'eruga i de noves zones afectades. El projecte disposa d'una aplicació mòbil i una web-app en la qual qualsevol persona pot registrar-se per pujar les fotos i valorar l'estat del boix amb l'ajuda d'infografies, de manera que les imatges han de ser de paisatge i incloure diversos boixos per que els experts del CREAF puguin validar el grau d'afectació a la zona.
 

Una eruga que ha utilitzat les fulles del boix per protegir-se del fred durant la hivernació Foto: Laura Busquets


Totes les fotos que rep el projecte estan disponibles al mapa d'alertes de la web d'Alerta Forestal, on es pot consultar tant la localització geogràfica com el grau d'afectació, de nivells baix, moderat, alt i molt alt. Amb aquest projecte es vol veure com avança aquesta primera línia de la plaga, cap a on es mou, però també estudiar què passa a les zones arrasades, si el boix es recupera després d'un o més atacs, o fins i tot, si l'eruga del boix torna als espais que ja havia atacat a menjar-se les fulles que rebroten, com seria el cas de la Garrotxa.

Una espècie registrada al 2014

La primera presència d'eruga del boix es va detectar el 2014 en un jardí privat a la Garrotxa, i el 2017 ja es van donar defoliacions de boixos en el medi natural, de manera que CESDE llavors s'ha estès amb molta rapidesa en les comarques limítrofes. Durant l'any 2018 el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del Cos d'Agents Rurals han pogut comprovar que la comarca més afectada ha estat la Garrotxa, seguida del Ripollès, Osona i Berguedà. A més, s'han vist afectats alguns municipis de la Selva, Vallès Oriental, Maresme i Moianès.
 

L'eruga ha arrasat als boscos d'Osona matant milers de boixos. Foto: Domènec Llop


Puntualment també s'ha trobat al Vallès Occidental, Pla de l'Estany i Gironès, on el resultat obtingut coincideix gairebé al 100% amb el qual la ciutadania està reportant a través de l'app d'Alerta Forestal. En la nova campanya el projecte ja ha rebut observacions d'una nova comarca afectada, el Bages.