Repassant 100 anys de «destrosses» al centre

L’Espai Foc Ventura reuneix una sèrie de fotografies que recorden des del canvi que va patir la Rambla fa un segle fins les obres del Passeig | La crítica mostra parteix d’instantànies de Casañas, Roisin i Mayor, entre d’altres

Albert Segura
01 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:49h
Enderroc al carrer del Pedregar
Enderroc al carrer del Pedregar | Cedida

Enderroc al carrer del Pedregar. Foto: Cedida

 
Amb el pas del temps el centre d’una ciutat pateix transformacions, uns canvis que no sempre es fan al gust de tothom. L’Espai Foc Ventura recupera a partir d’avui una sèrie d’instantànies que repassen aquests canvis al cor de Sabadell sota el títol 100 anys destruint el centre, una mirada crítica a la metamorfosi que ha patit l’entorn de l’Ajuntament en el darrer regle.
 
La idea va néixer l’any 2004, quan ja es va fer una exposició al mateix espai a partir d’una sèrie de fotografies que es van reunir l’any 1999 per celebrar el centenari de la Via Massagué. "Una veïna d’uns metres amunt em va entregar un reportatge inèdit de l’enderroc de les cases del Pedregar, l’any 1948, jo, que vaig néixer on tenim la botiga, m’ho sentia meu, era el meu barri", explica Francesc Ventura, propietari de l’Espai Foc Ventura.

La Casa de la Caritat de Sabadell. Foto: Francesc Casañas


Va decidir guardar-se les fotos, firmades per Joan Balmes Benedicto, fins que finalment l’any 2004 van fer una mostra. "La gent de l’Arxiu Històric i del Museu no en sabia de la seva existència, i es van quedar amb un pam de nas", explica Ventura. Va tenir molt d’èxit, i Ventura ho atribueix a les ganes que té la gent de fer un cop d’ull enrere de tant en tant.

L'evolució de la mostra
 
Fa un any va parlar amb l’arqueòleg Albert Roig per mirar de "ressuscitar" la mostra i afegir-hi alguna cosa més. "Arrenquem l'exposició a partir de la destrossa que es va fer a la Rambla ara fa uns cent anys, on es va eliminar un passeig central que hi havia i s’hi van posar les voreres laterals, li deien bulevard, i era, teòricament, modern", assegura.
 
Les fotografies passen de la Rambla als jardinets de la plaça del Doctor Robert, on hi havia el quiosc de Josep Renom i les palmeres que es van tallar més tard amb l’excusa que havien caigut malaltes. La repassada segueix per les cases del Pedregar, l’antiga Casa de la Caritat, també de Renom (que s’aixecava on ara hi ha Correus), l’Imperial, l’Euterpe o el Passeig de la Plaça Major.
 
"L’han destrossat amb una estació sota terra, on no s’ha complert la promesa d’escoltar la gent qualificada consultada, amb un concurs que van tenir la cara de deixar desert, i fins i tot garantint la supervivència de tres alzines que van traslladar al Parc Catalunya i que estan més mortes que mortes", assegura Ventura, amb fotografia inclosa.
 
La mostra reuneix fotografies de Francesc Casañas, Pere Alemany, Vicenç Mayor, Lucien Roisin o pròpies del mateix Ventura, sobretot de les obres fetes al Passeig. Aquest vespre l’exposició veurà la llum, en un acte que es celebrarà a l’Espai Foc Ventura (Via Massagué, 5), a les 20:30 hores.
 

El mercat provisional, en ple Passeig. Foto: Francesc Ventura