La Bassa: així funciona la principal piscina del Vallès

Unes 40 persones treballen perquè les instal·lacions siguin segures i estiguin a punt per a rebre els banyistes

Quan els banyistes marxen, els ànecs es fan amos i senyors de La Bassa
Quan els banyistes marxen, els ànecs es fan amos i senyors de La Bassa | Juanma Peláez
12 d'agost del 2019
Actualitzat a les 15:40h
L’estiu és sinònim de calor, i què millor que un bon bany per fer-la passar. A Sabadell es disposa d’una de les millors piscines del país, La Bassa, un equipament municipal que és pol d’atracció no només de veïns de la ciutat, sinó de visitants d’arreu del país.

Ara bé, per poder passar un dia frescos i en bona companyia, unes 40 persones treballen cada dia perquè les instal·lacions no només estiguin llestes per a poder-ne gaudir, també per garantir la seguretat tant a dins de l’aigua com a fora. Es tracta del personal que dia i nit es troben a l’equipament per garantir que l’aigua es trobi en les condicions correctes per a poder-s’hi banyar, que ningú prengui mal o que no hi entri ningú sense permís, entre altres aspectes.
 

Un operari comprova el sistema intern de La Bassa. Foto: Juanma Peláez


Així, es compta amb 6 conserges, 2 mediadors, 1 controlador d’accessos, entre 8 i 10 socorristes, 1 coordinador de socorristes, 1 infermer, entre 1 i 5 persones a taquilles, 1 administratiu que dona suport des de La Bassa a la resta de piscines municipals de la ciutat, i personal de bar que pot ser des de les 2 a les 12 persones. A aquests hi cal afegir les persones dedicades a la neteja permanent de les instal·lacions, que poden ser 1 o 2, 2 persones més que es dediquen a la neteja del vas, i els 2 conserges del Complex de Sant Oleguer.

Un dia a La Bassa

Les portes de La Bassa s’obren a les 10.00 hores i tanquen a les 19.30 hores, però la feina de la jornada comença molt abans. Al matí, el conserge arriba a les 7.15 hores entre setmana i a les 8.00 hores al cap de setmana, i es fa el traspàs de com ha anat la nit amb el personal de manteniment del vas. És llavors quan es procedeix a fer el control d’espais i analitzar l’estat de l’aigua.

Les dutxes es netegen per evitar que s'embussin. Foto: Juanma Peláez


A les 9.15 hores és quan comencen a arribar els socorristes, es fa el control de tobogans i es fan tasques de manteniment. A taquilles, es fa el canvi de calaix, i arriben els mediadors. A les 9.55 hores és quan es controla que tothom es trobi en el seu lloc, i si tot és correcte a les 10.00 hores es dona permís per obrir les portes del recinte.

Durant la jornada es fa manteniment d’aigua a través d’un procés automatitzat, tot i que també es poden fer analítiques de manera manual. Depenent del dia, de la calor o de si ha plogut o no, la introducció de productes tindrà una incidència o una altra, motiu pel qual el nivell de clor serà superior si hi ha més usuaris, per exemple.

De la mateixa manera, es treballa perquè es compleixin les normes establertes, com ara no llançar-se de cap, no fumar en els espais no permesos i intervenir en cas d’incident entre els propis usuaris. En cas que això passi, s’emeten uns missatges per megafonia recordant les normes als presents.
 

Cada dia es comprova que els filtres i tot l'instrumental estigui a punt. Foto: Juanma Peláez


Si hi ha alguna incidència entre els usuaris, els mediadors i el personal de La Bassa hi intervenen. No obstant, la Policia Municipal té l’obligació de fer-hi acte de presència un parell de cops al dia, habitualment entre les 12.00 i les 14.00 hores al migdia i entre les 16.00 i les 18.00 hores a la tarda, amb una funció dissuasòria i de resolució si el conserge els trasllada alguna problemàtica determinada, tot i que també hi faran acte de presència si des de l’equipament se’ls requereix.

Ja a les 19.15 hores, s’emet per megafonia un missatge que informa als usuaris que a les 19.30 hores s’acabarà l’hora de bany, moment en què es fa sortir tothom del vas i es comença a recollir. Finalment, a les 20.00 hores s’ha d’abandonar la zona de gespa i anar en direcció als vestuaris, i es procedeix a desallotjar definitivament l’equipament.

És llavors quan comencen els treballs per mesurar de nou l’estat de l’aigua, netejar la gespa, i endreçar la zona de cadires, entre altres, un procés que s’allarga fins les 21.00 hores. És llavors quan arriba el vigilant nocturn i fa el traspàs amb el conserge.
 

La zona de pícnic també s'ha de deixar a punt. Foto: Juanma Peláez


Ja de matinada, a les 5.00 hores, arriba l’operari que s’encarrega de la neteja del vas amb un robot teledirigit i marxa el vigilant nocturn. A partir de llavors també arriba la resta del personal de neteja que s’encarregarà de posar a punt les instal·lacions.

Una preparació que dura mesos

La Bassa va obrir portes al púbic el 19 de juny i tancarà el dia 1 de setembre. Tot i això, la màxima afluència de públic es registra fins el 15 d’agost, aproximadament, on el principal volum de banyistes es registra al mes de juliol, coincidint amb l’arribada dels casals, la majoria, el 70%, procedents de fora de Sabadell.

Passat el pont d’agost, l’afluència baixa, i quan s’encara la Festa Major, a principis de setembre, cau en picat. És per aquest motiu que piscines com La Bassa no obren durant els dies que dura la festivitat, perquè històricament la ciutadania tendeix a participar més en els actes previstos arreu de la ciutat.
 

Una operària de la neteja a punt per accedir a la zona de vestidors. Foto: Juanma Peláez


Abans d’obrir, però, s’han de fer una sèrie de tasques de manteniment i control. Tres mesos abans es duen a terme les proves per comprovar que el vas és estanc. També s’analitzen els tobogans perquè siguin segurs i es fan les tasques necessàries per garantir les bones condicions de la gespa que rodeja la piscina, i es comprova que les rajoles del vas estiguin en bon estat, entre altres.

No obstant, les tasques vinculades a La Bassa ja comencen a un any vista, i de fet durant l’estiu vigent es treballa amb les propostes de la temporada de l’any següent, així com en la previsió de contractació de serveis i personal, per la qual cosa ja cal treballar amb el pressupost de l’estiu vinent.