Reconeixen Sabadell per les accions en favor de la convivència i la diversitat

El Consell d'Europa ha atorgat a l'Ajuntament la «Recomanació en matèria d’integració intercultural»

Redacció
23 de març del 2015
Actualitzat el 25 de març a les 23:02h
El Consell d'Europa ha concedit a la ciutat de Sabadell la Recomanació en matèria d'integració intercultural. Aquest reconeixement té en compte els programes i iniciatives que el consistori ha impulsat en els darrers anys en favor de la igualtat i la convivència. Aquesta qualificació situa Sabadell com una referència per altres països europeus a l’hora de gestionar problemes vinculats amb la immigració, la diversitat religiosa o l'orientació sexual, entre altres.

El passat mes d’octubre de 2014 Sabadell va ser avaluada pel programa europeu Intercultural Cities, on hi participa des de l’any 2011 com a membre de la Red  Española de Ciudades Interculturales (RECI). El programa Intercultural Cities va néixer amb la voluntat d’oferir a les ciutats integrants eines pel desenvolupament de polítiques de gestió de la diversitat, construir un discurs positiu i fomentar la interacció social entre el conjunt de la població.

L’objectiu de l’avaluació europea a la ciutat va ser mesurar la incidència i l’impacte d’aquest programa en la gestió de la diversitat intercultural de la ciutat. Com a resultat, va sorgir l’informe Interncultural cities, Sabadell Case Study on l’Ajuntament de Sabadell és valorat com un dels més actius i avançats en la gestió de polítiques de la diversitat dins el país, gràcies a la introducció, als darrers anys, de serveis i estructures innovadores, essencials per 
a promoure la diversitat, els darrers anys. 

En concret l’informe destaca que la ciutat ha sabut desenvolupar una estratègia intercultural consensuada tant a nivell polític com amb la ciutadania. Fruit d’aquest consens es va signar l’acord municipal Sabadell lliure de racisme, xenofòbia i homofòbia (24 de gener) i la moció per l’impuls de polítiques de sensibilització per desmuntar rumors enfront la diversitat i en pro de la convivència a Catalunya (desembre 2014). 

així mateix indica que aquesta estratègia s’ha concretat en l’impuls d’accions: educatives (com el foment de la llengua), d’intercanvi d’idees i coneixements (com el mes gastronòmic, les portes obertes als centres de culte, la cuina 2.0), de sensibilització (com la educació en valors dins del programa Ciutat i Escola i el projecte del Rap per la convivència), de creació d’espais públics interculturals, com és el cas de les biblioteques i a la Fàbrica de Creació l’Estruch. Aquesta estratègia també ha comptat amb el suport dels mitjans de comunicació en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància. 

Com a resultat de la implementació d’aquesta estratègia, segons l’informe, hi ha hagut un canvi de percepció i d’actituds davant la diversitat per part de diferents actors, com és el cas dels treballadors de l’administració de la ciutat, que es mostren més oberts als conceptes e idees interculturals; els professors, estudiants i pares, que es senten més confiats en la seva interacció amb persones procedents d’altres cultures; el veïnat, millorant la comunicació i les relacions en el barri; i les pròpies persones estrangeres que es senten més integrades, participen en associacions i perceben l’assoliment d’una major cohesió social. 

Gràcies a la participació de la ciutat en el programa Intercultural Cities, Sabadell ha pogut participar en el projecte C4i; Communication for integration per combatre els rumors i els prejudicis vers la població estrangera, juntament amb 10 ciutats europees més, compartint les seves experiències i sent coneguda a nivell internacional com a model d’èxit en la gestió de la diversitat cultural.