Els veïns dels pisos afectats de Merinals i la Generalitat acaben la mediació sense acord

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya emplaça els veïns a una reunió el dia 17

Imatge d'arxiu d'un veí amb desperfectes a casa seva
Imatge d'arxiu d'un veí amb desperfectes a casa seva | ACN
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 17:07h
Els veïns de Merinals van advertir a finals de juny que les negociacions amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya corrien el risc de tornar al punt zero. I així ha estat, “hem perdut sis mesos i hem tornat enrere”, ha lamentat el portaveu dels edificis afectats, Jaume Garcia. Després que a finals d’any es posessin les bases per engegar un procés de mediació per tal d’aconseguir una entesa entre ambdues parts.
 
Garcia ha explicat que l’organisme català “a darrera hora” s’ha fet enrere i no ha signat el document, el qual tenia un seguit de plec de condicions, i posava fi aquest període de negociacions. Ha precisat que s’ha negat acceptar “un estudi comparatiu” amb els pisos afectats i que ja s’han enderrocat. “Ens ofereixen pegats. Un pla de rehabilitació amb actuacions a pisos en els quals sí s’ha d’actuar, és a dir, reparacions puntuals”, ha assenyalat.
 
A més “de temps i esforços”, com ha dit Garcia, també s’han perdut els recursos destinats a la mediació, prop de 18.000 euros, aportats per l’Ajuntament per trobar “un acord”, ha insistit. En aquest sentit, el regidor Habitatge i Acció Social, Eloi Cortés, ha confirmat que s’ha acabat sense pacte, cosa que, com ha continuat, “obre un nou escenari”.
 
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya no s’ha pronunciat al respecte i ha informat que dimecres vinent, dia 17 de juliol, hi ha reunió amb els veïns. Manté algunes exigències com ara que l’informe d’un pèrit tècnic es faci visitant “com a mínim” el 80% de les llars de cada edifici i que es determini si són “ruïna tècnica o econòmica o, pel contrari, són rehabilitables”. Precisament, el portaveu ha carregat contra aquesta petició: “Que volen? Que estiguem en perill”.
 
Garcia ha insistit que “volem constatar única i exclusivament la presència de patologies estructurals greus”. Per ara, els veïns volen trobar-se amb l’Ajuntament, un requeriment Cortés ha admès i espera “fer una trobada més formal”, tot i que assegura que estan “seguint” el tema des del primer dia.