​La nova estació de la R2 a Montcada serà un edifici «emblemàtic»

Comptarà amb gran presència de llum natural i una plaça exterior

Pas a nivell a Montcada
Pas a nivell a Montcada | Albert Hernàndez
Redacció
18 de juliol del 2019
La nova estació de la R2 a Montcada i Reixac serà un edifici "emblemàtic", on hi predominarà la llum natural que entrarà mitjançant un sistema de finestres fins al vestíbul interior i l'entresòl, des d'on s'accedirà a les vies inferiors. Així ho estableix l'avantprojecte que Adif ha dissenyat i que s'executarà gràcies al soterrament de la R2 a la ciutat.

També inclou la creació d'una gran plaça exterior. Els responsables del gestor ferroviari van presentar el document als representants municipals en una trobada de la comissió tècnica del soterrament que va celebrar-se dimecres. També es van tractar altres temes, com les afectacions al Rec Comtal, els sistemes que s'aplicaran per facilitar la circulació de les aigües freàtiques i la reducció dels desnivells existents entre els carrers al llarg del recorregut del traçat.

La delegació municipal va aprofitar la reunió per fer una trobada prèvia amb el director de Projectes d'Adif, Juan Carlos Monge, i amb el coordinador de Rodalies, Pere Macías, per demanar més informació sobre la decisió del gestor ferroviari de licitar la redacció d'un estudi d'alternatives i els projectes bàsic i constructiu per remodelar l'estació Montcada-Bifurcació.

El consistori havia demanat una reunió el passat mes de juny a Adif perquè clarifiqués els seus plans per a aquesta estació. Monge i Macías van explicar que aquesta zona és un punt estratègic de la xarxa de rodalies al nord de Barcelona i que està prevista la remodelació de la platja de vies per acollir l’estacionament de trens. Aquesta acció permetria un augment de la capacitat del túnel del carrer Aragó. L'actuació inclourà també la millora de les andanes i de l'accessibilitat dels usuaris a l'estació per mitjà del pas inferior. La licitació contempla la redacció de l'estudi i dels projectes per més d'un milió d'euros en un termini de 12 mesos. La previsió d'Adif és que el projecte executiu de l'obra s'adjudiqui el 2021.

L'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, assegura que "aquesta actuació permetrà donar solució a una reclamació històrica del consistori i de l'associació veïnal de Can Sant Joan i millorar una estació que està obsoleta i és anacrònica". 

Els representants municipals van aprofitar per reclamar a Adif que executi la urbanització de la plaça de la Pedra, després que se signés un conveni en 2011 i que es redactés el projecte executiu en 2012.

Davant la negativa d'Adif de dur a terme els compromisos adquirits, el consistori va presentar en 2015 un contenciós administratiu contra el gestor ferroviari. El director de Projectes d'Adif, es va comprometre a estudiar i traslladar la reclamació municipal a la presidència de l'ens.