cultura

La Cobla Mediterrània presenta «Ballem-la» aquest vespre al Fresc Festival

Als Jardins del centre

per Redacció, 11 de juliol de 2019 a les 13:00 |
La Cobla Mediterrània | ENS
La Cobla Mediterrània serà aquest dijous al vespre a Sabadell per presentar la seva darrera producció, Ballem-la. La cita és a les 21.30 hores als Jardins de l'Espai Cultura Fundació 1859, dintre del total de 28 espectacles que integren la programació del Fresc Festival Sabadell 2019

La Cobla Mediterrània celebra 40 anys amb un espectacle que proposa un recorregut a la seva trajectòria en format de programa de ràdio. La va fundar l’any 1979 un grup de joves instrumentistes motivats per conrear la vessant més qualitativa de la música per a cobla. El seu primer director va ser el mestre Josep Maria Bernat; des de l’any 1992 va assumir la direcció el mestre Jesús Ventura i el 2005 en va prendre el relleu el mestre Bernat Castillejo.


Les sardanes, els balls vuitcentistes i la música simfònica per a cobla han format la base principal de les seves activitats. Però el convenciment de les múltiples possibilitats del conjunt ha fet que, des dels seus inicis, la Mediterrània es distingís per incorporar al seu repertori altres tipus de música, interpretant adaptacions per a d’obres del Renaixement, de petites peces de música clàssica i fins i tot d’arranjaments de clàssics contemporanis.

Al llarg de la seva trajectòria ha actuat als més importants escenaris i festivals de música del nostre país. A l’estranger, cal destacar la seva participació a diversos festivals a França (Avignon, Chalons-sur-Saone i Perpinyà),  en els actes d’inauguració del Casal Català de La Havana, a Cuba, l’any 1999 o el concert central, juntament amb la Coral Polifònica de Puig-reig, de l’Aplec Internacional de la Sardana a Copenhagen el 2001.

La seva discografia comprèn més de 30 treballs. L’Obra del Ballet Popular, l’any 2003, li concedeix el Premi a les Iniciatives Renovadores per la producció del concert monogràfic dedicat a Verdaguer que la Cobla va presentar a diversos escenaris del país durant l’any Verdaguer (2002).

Una altra proposta ha estat l’espectacle Dalí i la música del seu temps, l’any del centenari de l’artista (2004), un espectacle que repassa la vida i excentricitats de Dalí amb una combinació de música, text i llums amb un resultat visual totalment innovador en el món de la música per a cobla.  


Els últims treballs de la cobla han estat enregistraments de sardanes i música per a cobla, destacant l’inici d’una integral de l’obra de, Jesús Ventura i un projecte retrospectiu Recordant Eldorado, un teatre que va fer història al centre de la Barcelona del segle passat, amb la col·laboració de Mercè Martínez i arranjaments del mestre Bernat Castillejo.

 

Participació