GRÀFIC Presència històrica de dones al ple de Sabadell

Arrenca un mandat amb àmplia majoria de regidores, 13 davant 14 regidors

Els regidors i regidores que enceten el mandat 2019-2023
Els regidors i regidores que enceten el mandat 2019-2023 | Els regidors i regidores que enceten el mandat 2019-2023
06 de juliol del 2019
Actualitzat el 31 de maig del 2023 a les 11:32h
El mandat 2019-2023 de l'Ajuntament de Sabadell, que es va encetar el passat 15 de juny, és històric, no només per tenir la primera alcaldessa de la història, Marta Farrés, sinó perquè també les dones han assolit la major presència de la història al plenari. Dels 27 seients, 13 estan ocupats per dones. Només de l'equip de govern municipal, dels 11 membres, sis ho són, encapçalades per Farrés, amb dues tinentes d'alcaldessa, Marta Morell i Montse González. 

Ni en altres períodes amb nombroses entrades i sortides de regidors, mai s'havia aconseguit aquesta xifra. En el mandat 2011-2015, el més convuls per l'esclat del cas Mercuri, que va comportar acabar amb un total de 34 regidors en aquells quatre anys, doncs, ni amb aquestes altes i baixes de representants es van registrar tantes regidores: 12. 

En l'etapa post majoria absoluta de Manuel Bustos, la de 2007-2011, va ser el tercer mandat amb més dones de la història, va haver-hi 10. La presència femenina al ple, però, no hi ha estat sempre. En la segona alcaldia d'Antoni Farrés, els 28 regidors que van passar per la sala de plens tots van ser homes. Ara bé, a partir de 1987 sempre hi han estat.   

Inici de l'era Antoni Farrés 

Les primeres eleccions municipals democràtiques, després de la mort de Franco, van ser l'inici de l'era d'Antoni Farrés (va governar fins a 1999). El líder del PSUC a la ciutat duia a les llistes a Maria Assumpta Sánchez, que juntament amb la socialista Pilar Molins, van ser les dues primeres regidores de la democràcia. Sánchez mesos després deixava el càrrec, però, d'altra banda, es compensava amb l'alta de Ramona Sagués, que entrava en el lloc de Francisco Aguilar (PSUC). 
 

L'exregidora d'ICV, Carme Garcia, al ple de Sabadell Foto: Juanma Peláez


Pel plenari han passat noms de "caps de llista que m'han precedit", com recordava Farrés en el seu discurs d'investidura: Dolors Calvet (Iniciativa per Catalunya i Entesa per Sabadell), Carme Garcia (ICV-EUiA), Virginia Domínguez (Entesa per Sabadell) i Marisol Martínez (Guanyem i 100% Sabadell). Però també d'altres com una de les més longeves, Tomasa del Jesús Méndez (IC), del 1987 i fins al 1999, tot i que en l'última etapa va accedir-hi el juliol de 1996 per la renúncia de Xavier Moreno. 

També d'altres com l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser regidora del 2003 al 2007. En el mandat següent, va entrar al plenari Lourdes Ciuró, actual líder de Junts per Sabadell, que va repetir el 2011, però a principis de 2012 va plegar per marxar al Congrés dels Diputats. Ara, ha tornat al plenari.
 

Forcadell durant la seva etapa de regidora al ple Foto: Juanma Peláez


"Revolució del segle XXI"

La mateixa alcaldessa ha ocupat una cadira a la sala de plens. Va entrar a mitjans de 2004 i va plegar el 2011. Ella lidera aquest espai emblemàtic del consistori, "hem vingut per quedar-nos i a canviar-ho. No és cap moda", ha afirmat Farrés i ha continuat, "la revolució del segle XXI, quan es miri amb perspectiva, serà la revolució de les dones". Al seu parer, sense la seva presència "seria una anomalia democràtica". 

Precisament, l'any que s'han complert quatre dècades dels primers comicis municipals, Sabadell assoleix aquesta fita. En total, en aquests 11 mandats a l'Ajuntament han passat 82 dones que han exercit com a regidores.

Totes les dones que han passat pel ple sabadellenc des de la instauració de la democràcia: