L'ACA invertirà 125.000 euros en millorar el Ripoll a Sabadell

S’hi actuarà en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota

El riu Ripoll, al seu pas per Sabadell
El riu Ripoll, al seu pas per Sabadell | Albert Segura
Redacció
04 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:43h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), conjuntament amb els ajuntaments de Sabadell i de Castellar del Vallès, han presentat avui les actuacions de custòdia fluvial que es desenvoluparan durant els propers quatre anys arran dels convenis signats i que contribuiran a la millora ambiental de la conca del riu Ripoll al seu pas per ambdós municipis.

Els dos acords de custòdia fluvial, a més de potenciar les actuacions de millora del riu Ripoll, també donaran un impuls a la difusió de les actuacions a la ciutadania i la seva implicació en la necessitat de preservar i protegir els ecosistemes. Les actuacions de custòdia a Sabadell que es duran a terme en els propers quatre anys es realitzaran en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota i permetran la millora ambiental d’una superfície de 76.000 m2 del riu Ripoll al seu pas per la ciutat vallesana.

L’Agència ha atorgat una subvenció de 100.000 euros (el 80% de la inversió) perquè l’Ajuntament de Sabadell dugui a terme diverses actuacions per protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic existent en l’àmbit d’actuació delimitat, entre les quals l’habilitació d’un pas de fauna a l’assut del Molí d’Amat, la retirada de vegetació invasora i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones, que suma un cost total de 125.000 €.

Connectivitat mediambiental

En el període 2008-2010 s’han construït 5 passos de fauna als diversos assuts i guals que hi ha al llarg dels prop de 7 quilòmetres del riu que discorren pel terme de Sabadell. Els passos de fauna s’emplacen a l’assut del Molí d’en Font, l’assut de la font dels Gitanos, el gual de Torre-romeu, el gual del Molí de Cal Grau i l’assut de Sant Oleguer. Els quatre primers disposen d’una rampa amb diferents safarejos, a alçades successives, connectats per petits canals per on circula l’aigua de manera permanent fins a assolir el desnivell de l’assut. El darrer és el més curt i té una estructura d’escala.

L’objectiu és millorar de la connectivitat entre els trams del riu, facilitar el pas de fauna i la restauració del bosc de ribera mediterrani, eliminant vegetació invasora. D’altra banda, l’Ajuntament té previst signar un conveni de col·laboració amb l’ADENC per reforçar el projecte Fes Reviure el Ripoll, que desenvolupa aquesta entitat des de fa de 10 anys i que persegueix la restauració de la flora i fauna del tram del riu al seu pas per Sabadell.