El primer ple del mandat de Farrés aprova la pujada dels sous municipals

ERC i la Crida critiquen el cartipàs per la "incidència" de Morell en la fiscalització

28 de juny del 2019
Actualitzat el 01 de juliol a les 11:14h
El primer ple com a alcaldessa de Marta Farrés
El primer ple com a alcaldessa de Marta Farrés | Albert Hernàndez
L'etapa de la nova alcaldessa, Marta Farrés, ha arrencat amb èxit, amb l'aprovació de les primeres mesures que duia al ple extraordinari, celebrat aquest divendres. A més de canviar el dia de les sessions ordinàries del plenari, també s'ha donat el vistiplau a l'increment dels sous de Farrés, les tinències d'alcaldia i els portaveus dels grups municipals i el cartipàs, entre d'altres retribucions. Una aprovació que ha estat possible, gràcies els vots favorables de Junts per Sabadell (JxS), que sumats els de les forces del govern municipal -PSc i Podem-, els han donat la majoria.

En aquests punts, ERC i la Crida per Sabadell han votat en contra, mentre que Cs s'ha abstingut. Tot i l'entesa, l'oposició, especialment republicans i cupaires, han criticat l'organització municipal. Juli Fernàndez (ERC) l'ha definit com el "de la tradició més clàssica socialista" i ha lamentat que "no hi hagi control sobre els serveis públics", en referència al control que s'ha fet fins al moment del contracte d'Smatsa.

En la mateixa línia s'ha manifestat el regidor de la Crida, Maties Serracant, subratllant la "desaparició" de la regidoria de Serveis Municipals que podia estudiar municipalitzacions, un aspecte "voluntat expressada" per la segona tinenta d'alcaldessa, Marta Morell. Així com, la "incidència" de Morell en la fiscalització del govern municipal. La portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, ha assenyalat que no veu projecte de ciutat en el cartipàs. 
 

Els grups d'ERC, Cs i la Crida en el primer ple del nou mandat Foto: Albert Hernàndez


Creuament d'acusacions govern-oposició i Cs-JxS-ERC 

Les noves retribucions municipals han generat un seguit de retrets i acusacions des de l'oposició a l'equip de govern, però també entre les forces de l'oposició, Cs contra JxS, que també ha rebut i replicat ERC. Ciuró ha celebrat la "dignificació" de la tasca de l'oposició amb les xifres proposades, perquè quan va ser el 2007, quan va ser regidora, "teníem recursos escassos". Un argument que la portaveu de la Crida, Nani Valero, ho veu com "un intent de comprar" la resta de partits i "una tendència a la professionalització de la política". 

El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha etzibat "tirarà endavant amb els vots de la dreta catalana". El portaveu de Cs, Adrián Hernández, veu aquesta "generositat" del consistori com ho era el 1999, "quan estava en minoria". I les seves crítiques han anat en la direcció "de manca de negociació", tot i el "diàleg, però no s'han recollit les nostres propostes". A Ciuró li ha retret que hagi negociat "altres coses" si "tant li importava" el cartipàs. 

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha replicat que "negociar no vol dir cedir". També ha contestat ERC i la Crida: "El nostre govern costarà menys que el seu i farà més feina que el que van fer". Les pujades salarials i les mesures en aquest matèria, tal com ha dit Gibert, "no és obligat acollir-s'hi". Doncs, això mateix ha fet Fernàndez només tancar la sessió.