Carme Forcadell serà traslladada aquest dimecres a Catalunya

Els homes van sortir dilluns de Madrid i també hi arribaran dimecres

L'autocar amb els presos sortint de Soto del Real
L'autocar amb els presos sortint de Soto del Real | ACN
25 de juny del 2019
El Ministeri de l'Interior ja ha iniciat el trasllat dels presos polítics independentistes a centres penitenciaris catalans. Al voltant de dos quarts de set de la tarda d'aquest dilluns, un autocar logotipat de la Guàrdia Civil ha abandonat la presó de Soto del Real, on hi ha els empresonats homes. Es preveu que arribaran arribin a Catalunya dimecres, segons fonts del ministeri de l'Interior. El trasllat es posa en marxa un cop el Tribunal Suprem va donar llum verda el passat divendres en constatar que "no existeix cap obstacle" per fer efectiu el moviment.

Les fases del trasllat diferiran per als homes i les dones. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart estan ja sent traslladats  des de Soto del Real a la presó, també madrilenya, de Valdemoro, demà passaran la nit a la de Zuera, a l'Aragó, i dimecres ja seran a Lledoners, on van estar empresonats des del seu primer trasllat a Catalunya, el juliol del 2018, i fins que va començar el judici oral al Suprem, el passat mes de febrer.

Pel que fa a les dones, Carme Forcadell i Dolors Bassa seran traslladades directament dimecres des d'Alcalà Meco fins a Mas d'Enric.

Segons aquestes fonts, per iniciar l'operatiu de retorn primer els Serveis Penitenciaris de la Generalitat havien  de respondre a Institucions Penitenciàries  òrgan depenent del Ministeri- sobre el centre on es farà el canvi de custòdia dels presos, i a partir d'aquí s'organitzarà el procediment.

El procés de trasllat serà semblant al que es va desplegar el juliol del 2018, quan un cop acabada la instrucció del jutge Llarena van obtenir el permís per romandre en centres penitenciaris catalans. Hi van passar aproximadament set mesos abans que al mes de febrer el Suprem va ordenar el seu trasllat de nou a presons de Madrid amb motiu del judici oral. 

Ara fa un any Institucions Penitenciàries va reunir Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Sànchez, Cuixart i Forn -estaven a Soto del Real i Estremera- a la presó de Valdemoro, on van fer nit abans de ser traslladats al centre penitenciari de Zuera. A Forcadell i Bassa les va portar directament d'Alcalá-Meco a Zuera, on van fer parada tècnica. Tots van anar a parar a Brians 2, on van passar a estar sota custòdia dels Mossos, que els va traslladar alhora a Puig de les Basses i Lledoners.