meteorologia

Revetlla de Sant Joan plenament estiuenca

El termòmetre es prepara per la primera onada de calor de l'estiu

per NacióDigital , 22 de juny de 2019 a les 20:00 |
Una foguera d'una revetlla de Sant Joan
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, de cara a la revetlla de Sant Joan, diumenge, les previsions conviden a l'optimisme. Malgrat els xàfecs puntuals del final de setmana, la nit del 23 serà tranquil·la amb un clima totalment estiuenc. La temperatura remuntarà i la sensació serà ja clarament d'estiu. No es preveu que el termòmetre caigui per sota dels 20 graus i la nit serà pràcticament tropical arran de mar. A partir del 24, dia de Sant Joan, la temperatura començarà a pujar amb força, amb màximes que poden arribar als 30 graus al prelitoral i als 28 a Barcelona. 

La primera onada de calor, després de Sant Joan


La revetlla de Sant Joan donarà pas a les altes temperatures. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha informat de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid que s’aproparà a Catalunya procedent del nord d’Àfrica i abraçarà bona part de la Mediterrània Occidental durant la setmana vinent. A partir de diumenge s’iniciarà una progressiva pujada de la temperatura que tocarà sostre dimarts. L’episodi de calor es mantindrà la resta de setmana.

A les figures següents es pot veure la temperatura prevista a uns 1500 metres d’altitud per dimarts 25 i dimecres 26 de juny. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com per exemple, del règim del vent o la nuvolositat. Els colors vermellosos mostren com la massa d’aire càlid emergirà del nord d’Àfrica i afectarà la Mediterrània Occidental:

 

Onada de calor després de Sant Joan Foto: Meteocat


La predicció per dimarts indica que es podria arribar a valors màxims de temperatura d’entre 35 i 38 ºC a Ponent i Terres de l’Ebre, d’entre 31 i 36 ºC a la resta de l’interior i al Prelitoral, i d’entre 27 i 32 ºC al litoral. A més, la temperatura mínima en algunes zones de la costa podria quedar per sobre dels 20 ºC, i fins i tot apropar-se als 25 ºC en alguns punts.

 

Participació