El tripartit liderat per ERC acaba amb tres dècades de JxCat a Sant Cugat

La republicana Mireia Ingla és investida alcaldessa en un clima de tensió i envia l'espai postconvergent a l'oposició després de 32 anys al govern municipal

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, amb els regidors de la CUP i el PSC, Núria Gibert i Pere Soler.
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, amb els regidors de la CUP i el PSC, Núria Gibert i Pere Soler. | Roger Arnau
15 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:26h
Canvi històric a Sant Cugat del Vallès. La republicana Mireia Ingla ja és l'alcaldessa del municipi després d'un acord tripartit entre ERC, el PSC i la CUP per enviar JxCat a l'oposició després de 32 anys de governs convergents i postconvergents al consistori. Ingla, nascuda a la Seu d'Urgell fa 51 anys, ha rebut els vots dels sis regidors dels republicans, els quatre dels socialistes i els tres de la CUP. Amb la suma d'aquests 13 vots, ha sumat la majoria absoluta i ha desbancat l'alcaldessa sortint, Carmela Fortuny, que tot i haver guanyat els comicis del 26-M, no n'ha tingut prou amb els 9 vots de Junts per Sant Cugat per revalidar el càrrec.

El ple d'investidura ha estat marcat per la tensió entre el públic assistent que ha omplert de gom a gom la sala de plens del consistori. Els detractors de l'acord entre ERC i la CUP amb el PSC han acusat de "botiflers" alguns dels regidors socialistes, mentre que també han retret als regidors republicans el pacte amb els socialistes amb proclames contra l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Els defensors de l'acord han respost amb crits de "3%".



La nova alcaldessa de Sant Cugat ha promès el càrrec "per imperatiu legal" i s'ha compromès a treballar "per fer una ciutat més justa socialment dins la república catalana i per acabar amb la repressió política". Ho ha fet enmig dels crits de desaprovació d'alguns dels assistents, però també acompanyada pels aplaudiments dels altres.
 
Ja en el torn de paraula i en un clima més tranquil, Ingla ha agraït la feina feta per l'anterior alcaldessa, Carmela Fortuny (JxCat), i ha afirmat que "s'hi deixarà la pell perquè la ciutat sigui un gran lloc per viure". També ha recordat que Sant Cugat és el municipi de Catalunya que té el preu de l'habitatge: "De què ens serveix aquesta ciutat preciosa si els nostres fills i filles no hi poden viure que es facin grans. Hem mort d'èxit i aquests preus només se'ls poden permetre una minoria adinerada", ha afegit, destacant que "la ciutat ha de ser per a tothom".

Ingla ha tancat el seu primer discurs com a alcaldessa de Sant Cugat amb un emotiu record per Raül Romeva que va tancar la llista d'ERC a les eleccions municipals del 26-M: "Avui en Raül seria aquí somrient i disposat a ajudar en el que faci falta", ha apuntat. I ha recordat que el líder independentista empresonat a Soto del Real és té el municipi "al cap i al cor i pateix per la gent que se sent expulsada" del municipi.
 
Fortuny ofereix "mà estesa" al nou govern

Ja com a líder de l'oposició al consistori, l'alcaldessa sortint, Carmela Fortuny, ha recordat que Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions del 26-M i ha promès que liderarà, amb "rigor", una oposició "amatent i fiscalitzadora" del nou govern per preservar el model de ciutat "amable, verda, amiga de les empreses i generadora d'oportunitats". Fortuny ha rebut el suport del conseller de Territori Damià Calvet i dels exbatlles convergents del municipi Lluís Recoder i Mercè Conesa.
 

Carmela Fortuny ha rebut el suport de Damià Calvet, Lluís Recoder, Mercè Conesa. Foto: Roger Arnau


Per part seva, el portaveu socialista al municipi, Pere Soler, ha afirmat que "les tres forces progressistes del consistori (ERC, PSC i CUP) representen més de 20.000 vots i el 42% dels vots, un suport que representa la majoria absoluta, però que treballarà amb la mà estesa a les altres formacions per acordar els grans projectes de ciutat". I ha afegit que "el PSC és sinònim de diàleg, negociació i acord" i ha conclòs amb un missatge: "Els socialistes donarem la talla: salut, república i socialisme".

La portaveu de la CUP, Núria Gibert ha assegurat que el pacte amb ERC i el PSC ha estat "un pas valent i difícil" i ha afirmat que era necessari per posar les persones i les seves problemàtiques al capdavant del municipi. Durant les últimes hores, la formació anticapitalista del municipi del Vallès Occidental ha retret als joves de JxCat que s'han oposat al tripartit d'esquerres que el seu partit també ha ofert un pacte al PSC per mantenir-se a l'alcaldia.

Oposició de l'ANC de Sant Cugat

El pacte entre els republicans, el PSC i la CUP ha tingut l'oposició de l'ANC de Sant Cugat que havia convocat un acte de protesta: "Porteu senyeres, estalades i domassos dels presos. En aquest ple es decidirà l'alcaldia. Exigirem dignitat i coherència, pels empresonats i per Catalunya", ha apuntat l'entitat a través del seu compte de Twitter.