ERC tindrà l'alcaldia de Sant Cugat i envia JxCat a l'oposició després de tres dècades

Una entesa d'última hora amb el PSC i la CUP permetrà als republicans governar la ciutat, que ha estat durant 32 anys en mans de l'espai convergent i postconvergent

Part de l'equip de govern de Sant Cugat.
Part de l'equip de govern de Sant Cugat. | Anna Mira
14 de juny del 2019
Després de 32 anys de govern convergent, ERC de Sant Cugat del Vallès tindrà l'alcaldia del municipi vallesà. Dues setmanes de negociacions i converses intenses i amb tots els escenaris oberts, han servit perquè finalment un acord d'esquerres doni a la republicana, Mireia Ingla, la vara d'alcaldessa. Ingla rebrà el suport del PSC i de la CUP i descavalcarà Carmela Fortuny, que tot i guanyar les eleccions no serà batllessa.

L'acord destaca que treballaran per "100% de transparència i el 0% corrupció". La primera acció de govern serà convocar la taula local de l'habitatge per fer front a la situació d'emergència habitacional. 

Pel que fa a les qüestions més enllà de Sant Cugat els partits han insistit que l’acord és de ciutat i que hauran de valorar de quina manera es traslladarà al ple municipal a l’hora de votar mocions d’àmbit nacional. “Ens hem posat d’acord amb tot allò que estem d’acord”, ha expressat Ingla. En relació a la pancarta per la llibertat dels presos polítics els líders polítics asseguren que "mantindran els acords de ple establerts i que van decidir penjar la pancarta" tot i que el líder socialista ha expressat la seva voluntat de preservar la neutralitat dels espais públics. 

Així, amb l'acord, tant Pere Soler (PSC) com Núria Gibert (CUP) deixen de ser candidats i per tant, Ingla serà l'alcadessa de Sant Cugat durant el pròxim mandat (2019-2023). 

Erc ha celebrat aquesta mateixa tarda una assemblea extraordiària a l'Ateneu Santcugatenc per decidir el seu futur pels pròxims quatre anys. Una assemblea pressionada per ANC i ADIC (Assemblea per a la Defensa de les Institucions Catalanes) que s'han manifestat a les portes de l'equipament cultural. 

L'acord es basa en un total de dotze eixos principals en matèria d'habitatge; emergència mediambiental i climàtica; transparència; igualtat; participació; municipalitzacions; polítiques socials i el dret a una vida digne; seguretat; mobilitat; pacte local per l'ocupació de qualitat i la promoció econòmica; educació; cultura i esports.

La futura alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha assegurat que "no hem vingut a repartir cadira" sinó a fer un "projecte de ciutat". Per Ingla l'acord "és un exemple de democràcia" i s'ha compromès a liderar un "govern fort, estable, rigurós". 

Les tres forces polítiques representen un total 18.800 votants (55%) que els van donar el resutltats del 26 de maig quan "es va generar una oportunitat històrica que les tres formacions polítques no podiem desaprofitar". El nou govern santcugatenc estarà format per vuit dones i cinc homes. 

Acord pel canvi i la regenació democràtica 

Ingla ha insistit amb la voluntat de "reforçar el compromís perquè Sant Cugat necessita una regeneració democràtica, és un tema de salut democràtica". "Mai cap partit polític governa eternament. Als governs hegemònics també els arriba el fina però Sant Cugat no s’enfonsa", ha insistit la republicana.  

Ingla ha apelat a l'oportunitat de canvi que es genera amb aquest tripartit. "El projecte de JxCat esta esgotat, falta de lideratge i de rumb". "La ciutat necessita una empenta i ho hem de fer de manera urgent".

Per la seva banda el líder socialista, Pere Soler, ha dit que "32 anys só molts anys i tenim una enorme responsabilitat". I ha explicat que avui fins les 10h del matí h ha hagut poposta sobre la taula de JxCat però la diferència "la marquen les propostes".

Pel socialista l'acord "pensa amb la ciutat, amb compromís, coniexement, experiència i amb la voluntat de transformar allò que no funciona bé i preservant allò que funciona". "No venim a carregar-nos res sinó a millorar i a construir i amb la voluntat d'entendre'ns". 

Finalment Núria Gibert de la CUP considera que l'acord "és un canvi de perspectives i de model de l'administració pública". "No tenim por ni de la discrepancia ni de la pluralitat política, creiem que és on hi ha la fortalesa del govern". 

"La nostra ciutat s'ha construït d'esquenes a la ciutat que hi viu" ha dit Gibert qui considera que l'emergència habitacional és una prioritat. "Volem fer un programa de govern centrat en les persones i les seves necessitats".

També ha parlat de l'emergència ètica en relació a la "responsabilitat de fer una governança transparent, ètica i explicada". Finalment també ha parlat de l'emergència poítica. "És una qüestió d'higiene democràtica", ha afegit la cupaire.  

Àrees compartides i l'habitatge com a prioritat

Les tres forces han assegurat que el pacte és un acord estable i tot i que encara han de parlar sobre el cartipàs i les àrees que es crearan però han avançat que treballaran de manera transversal tant pel que fa les àrees com els partits.