​Nostàlgia i retrets: el mandat a Sabadell acaba amb un ple que acomiada 22 dels 27 regidors

Alguns dels regidors de govern han estat explícitament punyents contra l’oposició però també contra companys d’executiu

Carles Bosch i Lluís Monge, fent-se un 'selfie' al darrer ple de mandat
Carles Bosch i Lluís Monge, fent-se un 'selfie' al darrer ple de mandat | Juanma Peláez
Albert Hernández / Albert Segura
12 de juny del 2019
Actualitzat el 30 de juny a les 18:57h
Els comiats solen ser agredolços, i avui a Sabadell se n’han viscut 22 d’un sol cop. Són els regidors que s’han acomiadat del ple municipal i que no seran a la constitució del proper consistori, alguns d’ells perquè s’aparten de les seves responsabilitats als grups municipals i d’altres perquè el seu grup ha desaparegut del ple. Un comiat que ha estat carregat de nostàlgia, però també de retrets entre formacions i entre membres del propi govern.

El ple de comiat s’ha produït el mateix dia en què s’acaba el judici al procés, i d’aquesta dada n’ha volgut deixar constància l’alcalde en funcions, Maties Serracant, que ha volgut iniciar el darrer ple del mandat com sempre fa, recordant els presos independentistes. També ho ha fet el regidor no adscrit Lluís Monge, qui també ha assegurat que és un dia trist però feliç a la vegada: “Estic content perquè s’acaba un període de la meva vida, però em sento trist per com deixo el meu Sabadell”, ha expressat.
 

Josep Ayuso i Marta Farrés, al ple de comiat de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


El també regidor no adscrit Carles Bosch també ha volgut tenir un record per als seus companys de ple, mentre que el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha improvisat un discurs de comiat que sense cap mena de dubte ha estat el més divertit de la tarda. En la seva intervenció, ha donat les gràcies als quatre regidors que ha vist passar pel ple, des de Manuel Bustos a Maties Serracant passant per Joan Carles Sànchez i Juli Fernàndez.

Tot i recordar que per primer cop en molts anys el PP no serà al consistori, ha assegurat que ha estat un honor representar el partit a Sabadell: “El poble és sobirà i ha elegit que ell PP no hi sigui, però seguirem treballant a peu de carrer per a tots els veïns de Sabadell”, ha dit, posant-se a disposició del nou govern. L’anècdota l’ha signat quan ha dedicat unes paraules a tots els regidors, deixant-se a Joan Berlanga, qui ha fet broma perquè, finalment, també se n’acomiadés.
 

El públic assistent al ple. Foto: Juanma Peláez


Guanyem Sabadell, adeu als dos regidors

El regidor Miquel Soler (Guanyem Sabadell) ha assegurat sentir-se satisfet d’haver pogut participar d’un govern “honest, treballador i amb capacitat de diàleg”, i ha advertit al nou govern que si pren decisions que porten a la discòrdia entrarà “en terrenys que divideixen”. La seva companya de formació, Marisol Martínez, ha recordat una frase de l’alcalde Antoni Farrés: “Som aquells a qui el conjunt de la ciutat ens encarrega que fem funcionar la ciutat”, ha expressat, recordant que ella va formar part dels primers passos per destapar el cas Mercuri.

Ramon Garcia (Ciutadans) ha assegurat que aquests anys “no han estat fàcils, però han valgut la pena”, recordant un moment difícil, ha dit, com ho va ser la baixada de les banderes espanyola i europea de l’Ajuntament. Pel seu cantó, la regidora socialista Mercè Porras ha definit els 6 mesos en què ha estat al ple com una “muntanya russa”, mentre que el seu company de partit Carlos Corcuera ha celebrat que el PSC hagi recuperat la confiança de la ciutadania: “Recuperem l’alcaldia i estarà en mans d’una bona alcaldessa”, ha dit.
 

Esteban Gesa, conversant amb diferents regidors del PDECat. Foto: Juanma Peláez


Més nostàlgic ha estat Josep Ayuso (PSC), que ha rememorat el seu pas com a regidor, amb quatre mandats que han estat sobretot marcats per les seves responsabilitats de govern a l’àrea d’Esports. “Ha estat un honor servir la ciutat, prestar un servei a la ciutat on vas néixer i créixer, he estat afortunat i he tingut el privilegi de fer-ho durant 16 anys”, ha dit. I ha afegit: "Ara toca que l’Ajuntament el torni a governar el PSC amb la Marta Farrés, molta sort i encerts".

Els regidors del PDECat pleguen sense haver pogut fer mai govern

Des de la bancada del PDECat, el portaveu, Carles Rossinyol, ha retret que el seu oferiment d’entrar al govern no s’hagués materialitzat pel “sectarisme d’alguns partits”. En aquesta línia, també s’ha expressat perquè no hi ha hagut unitat de les forces independentistes de la ciutat, “ara la ciutat estaria governada per un partit independentista”, ha etzibat.

Just darrere seu ha arribat el torn dels tres regidors de la Crida. Miríam Ferràndiz ha estat molt clara: "Amb la màxima sinceritat, no els desitgem ni sort ni encerts", dirigint-se al seus "rivals" polítics i justificant-ho per "la hipocresia" imperant. I amb la mateixa contundència ha repassat el mandant, definint-lo, entre d’altres maneres, com el "de les denúncies trampa".
 

La configuració del darrer ple del mandat a Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Però sens dubte, qui ha estat la menys políticament incorrecte ha estat Glòria Rubio. Ella ha enumerat una sèrie de mostres, que ha dit, són la mostra “dels 16 anys de bustisme”. Situacions com que en el primer mes “una empresa em va intentar subornar. Com si fos una pràctica habitual”, “personal de l’Ajuntament t’intenti colar informes” i “llegir expedients amb firmes falses”.

També s’ha manifestat amb el to de Ferràndiz sobre “hipocresia política” i ha puntualitzat, “em refereixo el que diuen a porta tancada i quan tenen públic diuen una altra”. Lluís Perarnau ha recordat el seu episodi amb Smatsa, “ha estat un intent per paralitzar-nos” i ha rematat “estem satisfets del treball fet”.

“Ni un projecte al calaix”

El regidor d’ERC Xavier Guerrero que en un principi “no quería hablar de su libro”, ho ha acabat fent, com ha dit. “Hem musculat la regidoria”, perquè quan vam arribar ens la vam trobar desolada, sense recursos humans, ni un projecte al calaix” i ha deixat anar: "Hem municipalitzat la zona blava amb èxit i sense fer soroll”. Al seu costat, Montserrat Chacon ha admès la “dificultat” per l’estructura jeràrquica i la “manca d’empatia” en alguns moments que “complica” les coses.

L'adeu d’Unitat pel Canvi

I per últim, els representants d’Unitat pel Canvi, partit que aquest dimecres ha acabat la seva vida política, han estat els darrers en tancar el ple. Eduard Navarro i Ramon Vidal han fet bo el seu pas pel govern municipal, igual que també Elena Hinojo i Joan Berlanga, però han estat els més durs. Hinojo ha confessat que va arribar “verge” a la política fa quatre “de rebot, potser també, com diuen alguns”, ha continuat el seu parlament, i ha fet públic allò que tothom sap: “Tot va molt lent, canviar un tobogan tarda mesos; doncs imagineu canviar quelcom gran”, ha determinat.
 

Joan Berlanga, en el ple de comiat. Foto: Juanma Peláez


Ha carregat contra els extrems viscuts els últims quatre anys: “La política municipal no va de patriotisme, ni de creadors de nova república, va de millorar la vida dels ciutadans”. I ha acabat: “Qui vulgui donar el salt a la política nacional, que el doni”. Tampoc s’ha oblidat, dels que la van introduir en la política, Podem. “Gràcies per a res; a mi, ni a Sabadell ni a Madrid em representen”.

El líder de la formació, Joan Berlanga, ha tret pit de la feina duta a terme: “Hem assolit el 70% del nostre programa de govern", però hi ha hagut algunes coses que "es podien haver fet millor i el soroll les ha tapat", ha dit. Berlanga ha desitjat “sorts i encerts” als nous que entrin i els ha suggerit “mantenir allò que va bé i avançar amb el màxim de consensos possibles”. Ha advertit que el 2023 tornarà, perquè “no ens podem permetre un escenari com l’actual”.
 

Els regidors de Sabadell en el ple de comiat. Foto: Juanma Peláez