Com s'investirà Marta Farrés alcaldessa de Sabadell?

El PSC no compta amb majoria absoluta, però serà investida Farrés perquè governarà la llista més votada

Marta Farrés i Marta Morell
Marta Farrés i Marta Morell | Albert Segura
NacióSabadell
14 de juny del 2019
Actualitzat a les 15:48h
Aquest dissabte 15 de juny es procedirà a la constitució dels ajuntaments, 20 dies després de les eleccions, tal com estableix la llei. A Sabadell, el pacte entre PSC i Podem facilitarà la investidura de la socialista Marta Farrés, que es convertirà en la primera dona alcaldessa de la capital vallesana. 

Segons la llei, al ple d'investidura dels alcaldes s'hi pot presentar més d'un candidat però només si són caps de llista. La votació, depenent de l'ajuntament, es fa a mà alçada o de manera secreta en una urna. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i també es pot votar en blanc o nul. 

Per ser alcalde cal, en primera instància, aconseguir la majoria absoluta del ple. En el cas de Sabadell, hi ha 27 regidors en joc. En calen, per tant, 14 per aconseguir l'alcaldia. L'any 2015, Josep Ayuso (PSC) va guanyar les eleccions amb 5 regidors, però l'aliança d'Unitat pel Canvi (4), ERC (4), Crida per Sabadell (4) i Guanyem Sabadell (2) va sumar el mínim necessari per proposar un govern alternatiu.

I si no hi ha majoria absoluta?

Les majories absolutes, però, costen de trobar. En aquest cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es converteix en alcalde aquell representant de la llista més votada. En el cas de Sabadell, parlem de Marta Farrés (PSC), que va guanyar les eleccions amb 10 regidors, 3 més que ERC. 

D'aquesta manera, es permet la investidura d'un alcalde, tot i que no es pot garantir que el mandat tiri endavant. A Sabadell, Marta Farrés srà nomenada alcaldessa de manera automàtica, tenint assegurats els 10 regidors del PSC i la única regidora de Podem i amb qui s'ha establert el pacte de govern, Marta Morell.

Hi ha mecanismes per evitar que governi la llista més votada?

Sí. En aquest cas, però, sí que cal la majoria absoluta del consistori, és a dir, la meitat més un dels regidors. A Sabadell, aquesta era una de les opcions que es contemplaven per investir Juli Fernàndez (ERC) com alcalde: caldrien els vots dels republicans (7), la Crida per Sabadell (3), Junts per Sabadell (3) i Podem (1). Amb l'aliança de Podem amb el PSC, però, aquesta aritmètica queda esmicolada.

I què passa als municipis més petits?

Tal com explica TV3, als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d'entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dues. En aquests casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.