Juli Fernàndez lamenta que Podem pacti amb «el pitjor passat polític de la ciutat»

ERC manté que seguirà apostant per "un govern honest" fins el final

Farrés i Morell senyalant el cartell del pacte
Farrés i Morell senyalant el cartell del pacte | Albert Segura
Albert Hernàndez / Albert Segura
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:56h
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) lamenta la decisió de Podem d’haver-se decantat per un govern liderat per la socialista Marta Farrés en lloc d’optar per la proposta que Juli Fernàndez va posar sobre la taula a Marta Morell. Fernàndez lamenta que Podem hagi pactat amb el que defineix “el pitjor passat polític de la ciutat”, i assegura que la seva intenció és seguir apostant per un “govern honest” fins les últimes opcions.

Conscients que amb el pacte rubricat aquest divendres entre Marta Farrés i Marta Morell posa punt i final al serial per determinar en qui recauria l’alcaldia de la ciutat, els de Juli Fernàndez lamenten la decisió de Podem just quan encara es trobaven en plena fase d’exploració de pactes. De fet, les reunions havien de seguir el seu curs avui mateix, però la decisió de Morell sembla haver agafat per sorpresa a més d’un dins i fora del procés negociador.

"És sorprenent que un partit d’esquerres i que es defineix com a nova política faci un acord que porta al govern el pitjor passat polític de la ciutat", ha expressat Fernàndez en declaracions a NacióSabadell. Recorda, així, la pertinença de Farrés a l’executiu de Manuel Bustos, que va acabar al 2012 amb l’esclat del cas Mercuri.

"Seguirem treballant perquè la ciutat tingui un govern honest", ha expressat l’alcaldable d’ERC, que avui mateix tenia previst traslladar a Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Marta Morell el document aprovat ahir en l’assemblea republicana per establir un pacte d’investidura. Ara, però, el document queda en paper mullat.

El document que ERC anava a traslladar era el següent:

"Acord d'investidura a Sabadell, mandat 2019-2023.

Sabadell ha estat una ciutat capdavantera i sempre a l’avantguarda en la defensa dels drets socials i nacionals. Una ciutat que va ser far de l'antifranquisme i ha estat i torna a ser pionera del progressisme i el republicanisme. Una ciutat feta per la nostra gent, capaç i lluitadora, diversa, en orígens, parles i religions. Gent procedent del món del treball, del comerç, de la cultura, dels moviments socials, de l’emprenedoria, del coneixement i que cada dia es compromet i està orgullosa de ser i fer Sabadell.

Una ciutat que basa el seu futur en la generació de benestar col·lectiu, en la reducció de les desigualtats, en el compromís amb el bé comú i en les llibertats cíviques i polítiques. Una ciutat que es capaç de ser resilient i de sobreposar-se a pràctiques de molt baixa qualitat democràtica i de corrupció. Que demostra que quan la societat civil és forta i compromesa, les institucions públiques són capaces de recuperar-se de males praxis que afecten al nucli democràtic. El fet d’haver començat a posar les bases, en aquest últim mandat, per superar la important crisi democràtica oberta amb el “Cas Mercuri”, és un clar exemple.

El futur polític de la ciutat ha de garantir una política on els valors democràtics del respecte a les diferencies, la inclusió, la transparència, el joc net i la generació de consensos a nivell de municipi, siguin un element central. El que en alguns moments ha estat en clar risc, ha de continuar sent una màxima i un compromís de les principals forces polítiques de la ciutat.

En els darrers anys diverses forces polítiques han incorporat objectius transformadors en els seus programes. Objectius que tenen a veure amb la recuperació de sobiranies, amb la reducció de desigualtats, amb la sostenibilitat ambiental real, amb un increment de les responsabilitats i competències municipals. Es tracten tots ells d'objectius propis del republicanisme. Objectius clau si volem que la nostra ciutat sigui capaç d'abordar els reptes de futur. Les institucions públiques no han de servir per mantenir l’
status quo. Han de servir per promoure el benestar, la democràcia i la justícia social. Han de servir per transformar la societat i construir horitzons de futur millors.

No són temps fàcils per a la política. Arreu del món, i també al nostre país i al nostre municipi, drets cívics i socials es veuen amenaçats. L'extrema dreta suma suports amb l'objectiu de reduir la democràcia, perseguir diferències ideològiques expressades en projectes polítics, en cançons o en altres expressions artístiques. Persegueixen també suports per reduir drets consolidats que garanteixen el benestar d'àmplies capes de la ciutadania. La vulneració de drets de les dones que s'estan produint a determinats indrets de l’Estat espanyol, o l'existència de presos polítics com els Sabadellencs Carme Forcadell i Jordi Cuixart, en són clars exemples. La nostra ciutat es compromet amb un projecte polític que superi totes aquestes amenaces. Un projecte polític respectuós amb els drets civils i socials.

En aquest moment de la història de la ciutat i del país les organitzacions sota signants volem manifestar el nostre compromís amb un Acord d'Investidura d’Alcaldia per fer possible un govern honest, socialment i cívicament compromès, basat en els valors republicans de la igualtat, la llibertat i la solidaritat.

Compromisos de l'alcaldia honesta i republicana de Sabadell 2019-2023

1. Compromís a fomentar una acció política que promocioni els drets civils i socials del conjunt de la ciutadania de Sabadell.

2. Compromís per una manera de fer política no autoritària, respectuosa amb la diferència i la pluralitat, no excloent, transparent, èticament responsable i honesta.

3. Compromís a la no politització dels mitjans de comunicació públics municipals, com a condició bàsica i indispensable per garantir una manera de fer política honesta i democràtica.

4. Compromís per a la defensa del municipalisme com a aspecte clau per a la defensa dels interessos de la ciutadania de Sabadell, i demanen la derogació de l’anomenada “Llei Montoro” (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de la Administració Local) que posa en risc competències bàsiques de l'administració municipal i limita de manera crítica la disposició de recursos econòmics i de personal per desenvolupar polítiques des del municipi.

5. Compromís a partir de la investidura a iniciar de manera immediata reunions amb totes les forces que l’han fet possible per a concretar un programa de govern que reculli les accions prioritàries i estratègiques que es desenvoluparan a Sabadell en aquests 4 anys i conformar el govern de la ciutat abans del 30 de juny.

6. Compromís a garantir que el govern que es conformi compti amb l’estabilitat, el rigor, la transparència, l’eficàcia i els espais de participació i treball compartits entre els sota signants.

7. Compromís a tirar endavant els projectes estratègics i la governabilitat de la ciutat amb les forces polítiques que han fet possible la investidura.

8. Compromís de defensar els drets civils i polítics i les llibertats individuals i nacionals."