Farrés i Morell apel·len a les seves arrels per fer un «pacte de concòrdia»

Signen un acord de govern amb deu punts, un dels quals contempla que un regidor abandoni el càrrec quan estigui investigat i s'obri judici oral

La dues
La dues | Albert Segura
Albert Hernàndez / Albert Segura
07 de juny del 2019
Actualitzat el 09 de juny a la 13:03h
L’acord per investir la candidata socialista Marta Farrés alcaldessa s’ha escenificat aquest divendres al migdia amb la signatura i l’encaixada de mans, a les portes de l’Ajuntament de Sabadell, entre Farrés i la candidata de Podem, Marta Morell. Han signat un document, batejat sota el nom de “Pacte de la Concòrdia. Posem Sabadell al dia”, perquè és al barri d’ambdues.
 
Farrés serà la primera alcaldessa de Sabadell i amb “un pacte progressista i feminista”, ha subratllat. Una entesa, com ha expressat Morell, “s’ha tancat aquest dijous a les 23 hores” i “no volíem esperar” per anunciar-ho. Gairebé fins a mitjanit per segellar també deu punts d'un acord de govern. 


Pacte anticorrupció

Entre el decàleg hi ha un punt específic contra la corrupció. La regidora electe morada ha assenyalat que "hem acordat un pacte que lluiti contra la corrupció". "Els regidors ens apartarem del càrrec, en el cas que resultem investigats i s'obri judici oral" i ha afegit, "perquè des de Podem no volem que torni a passar" un cas Mercuri.

En aquest sentit, Farrés dit que "el passat és passat i el que fem avui és futur. El que es vulgui quedar ancorat al passat que s’hi quedi". A la vegada, no ha descartat acords "vinguin d'on vinguin", sempre que, com ha remarcat, "posin a la ciutat per davant de les polítiques de partit".
 

Farrés i Morell senyalant "El pacte de la Concòrdia" Foto: Albert Segura

Marta Farrés i Marta Morell atenent els mitjans de comunicació Foto: Albert Segura


Municipalitzacions
 

Les municipalitzacions de serveis és un altre dels punts del document. Morell ha expressat la voluntat d'avaluar "els serveis externalitzats per recuperar la gestió directa” i ha continuat, “fiscalitzarem no només Smatsa, qualsevol tipus de servei. No pot ser que hi hagi empreses privades que se saltin els acords” i ha reiterat que “no hem vingut a abstenir-nos”.
 
Tot i així, no ha concretat què s’analitzarà, “però en els propers dies ho farem”, ha manifestat Morell i ha apel·lat “als 21 regidors d’esquerres” del ple per fer polítiques en aquesta línia i ha aprofitat per llançar un missatge: “siguem responsables, estiguem al govern o l’oposició. No estem per parlar de coses que no siguin de ciutat”.
 

Farrés i Morell dirigint-se a la plaça Sant Roc Foto: Albert Segura


Primeres accions
 

Farrés ja ha avançat quines seran les dues primeres mesures que emprendran tan bon punt sigui investida alcaldessa: un pla integral d’inversió dels barris i recuperar el servei d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí.
 
La socialista ha posat èmfasi en “l’entesa personal i humana” entre ambdues, per això ha fet menció al títol que han posat acord, “Pacte de la concòrdia”, perquè les dues són d’aquest barri. Sobretot ha destacat la seva satisfacció, “perquè una dona faci a una altra alcaldessa” i això, ha rematat Farrés, “és un gest molt important”.  
 
Morell ha revelat alguns aspectes del passat en comú: “Ens vam conèixer a la Facultat de Ciències Polítiques i qui m’anava a dir que una Marta faria alcaldessa a una altra Marta”. Ha recalcat que “després de 40 anys de democràcia”, la ciutat tingui “la primera dona alcaldessa”.

L'acord entre PSC i Podem a la ciutat no es pot extrapolar o llegir com una rèplica que es pugui donar en altres ciutats com ara Barcelona, tal com Farrés i Morell han expressat, encara que la del partit morat ha confessat la seva predilecció per Ada Colau a l'alcaldia barcelonina.