Glòria Rubio avisa: «Sabadell té 12 desnonaments diaris i la situació s'ha normalitzat»

El consistori adverteix que la situació "és estructura i no conjuntural" i insten aplicar la normativa vigent per fer-hi front

Els regidors d'Acció Social i Habitatge en funcions, Gabriel Fernàndez i Glòria Rubio
Els regidors d'Acció Social i Habitatge en funcions, Gabriel Fernàndez i Glòria Rubio | Albert Hernàndez
06 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:17h

La regidora d'Habitatge en funcions de l'Ajuntament de Sabadell, Glòria Rubio, ha avisat de l'emergència i "el col·lapse" de la ciutat en aquest àmbit: "Hi ha 12 desnonaments diaris i la situació s'ha normalitzat". Així ho ha resumit, entre les xifres oficials i les d'ocupacions que ha calculat Rubio pot donar-se al municipi, però sobretot ha subratllat "la normalització" de la problemàtica. 

Per això, ha rematat "és un problema estructural i no conjuntural". "Podem anar posant pedaços, però necessitem que les solucions vinguin des de l'Estat", ha afegit. El 2018 es van obrir 171 expedients relacionats amb les hipoteques i més d'un centenar pel lloguer. Mentre que per ocupacions, 474. 

Rubio ha carregat contra el Departament de Justícia, perquè "no hi ha interlocució", amb la qual cosa "dificulta", com ha apuntat el regidor d'Acció Social en funcions, Gabriel Fernàndez, la tasca municipal. Rubio ha dit que des de desembre no existeix aquesta comunicació i segons els hi han traslladat ha estat per "ordres de dalt". 

Recursos escassos    

Fernàndez ha explicat que com a Ajuntament "tenim l'obligació de donar resposta", però "no tenim capacitat. Les eines d'una administració local no serveixen". El 2018 va haver-hi 179 beneficiaris d'acolliment d'emergència, 50 dels quals menors i la despesa d'enguany ha superat els 133.000 euros. A més, ha admès derivar casos a d'altres municipis, que "també estan amb la mateixa situació", generant una situació en bucle. 

Unes dades que com han previst Rubio i Fernàndez dibuixen un 2019 "pitjor", ja que, per exemple, tal com ha mencionat la responsable d'habitatge enguany hi ha 109 expedients oberts per grans tenidors. 

Rubio ha manifestat que "no ens estem recuperant", en referència als missatges de sortida de la crisi econòmica i ha apel·lat a les xifres exposades. D'altra banda, ha admès que hi ha números que "no s'ajusten a la realitat", és a dir, que podrien ser majors com ara que l'Ajuntament de Sabadell ha aturat 31 desnonaments de lloguer enguany.