Les tres intoxicacions alimentàries freqüents que pots evitar només canviant d'hàbits

Han augmentat els brots d'infeccions a l'hostaleria a Catalunya

NacióDigital
05 de juny del 2019
576_1316008517_Adri_Costa_MG_5528_Mercat_Municipal_Manlleu_2011
576_1316008517_Adri_Costa_MG_5528_Mercat_Municipal_Manlleu_2011 | Adrià Costa
Aquest dimarts, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet públics els resultats dels deu anys de política integrada en seguretat alimentària, en els quals les administracions han treballat conjuntament en favor d’un sistema integrat d'intervenció pública en aquest sentit. Què determinen? Doncs que la salmonel·la, la Campylobacter, i la listèria són els bacteris que més preocupen a l'agència perquè són els que generen més problemes intoxicacions alimentàries. Però què són, com es poden contagiar i com es pot evitar la infecció?

La salmonel·la

La salmonel·losi és una infecció fonamentalment d'origen alimentari. És la causa majoritària de brots de toxiinfeccions alimentàries i d'alteracions gastroentèriques a Catalunya, a Espanya i en molts altres països europeus. En la majoria de casos es tradueix en una gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot agreujar-se si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

Com es pot evitar aquesta malaltia? Ja fa anys que l'administració i els avicultors fan servir controls i prenen mesures de seguretat i vacunació de gallines ponedores i reproductores. No obstant això, es recomana: rentar-se bé les mans abans de començar a preparar el menjar i cada cop que es tus, s'esternuda i es va al lavabo o es toquen les escombraries.

També cal cuinar bé els aliments: no és recomanable que quedin parts crues. Separar els aliments crus dels que no ho són. Preparar els aliments poc abans de consumir-los. No els deixeu a temperatura ambient durant més de dues hores. Una altra mesura per prevenir la malaltia és evitar el consum de llet crua o productes elaborats amb llet crua, ous crus i productes que en continguin, carn crua o poc cuinada i aigua no tractada de llacs o rius.
 

Ous Foto: Pixabay



La campylobacter

Els bacteris del tipus Campylobacter són els que sovint provoquen diarrea i malalties que ens contagien a través dels aliments. Aquests bacteris viuen als intestins de molts animals salvatges, però també dels domèstics. Poden infectar persones quan els fems dels animals infectats contaminen aliments com la carn (sobretot el pollastre), l'aigua (procedent de rierols i rius pròxims als ramats) i la llet no pasteuritzada que beuen les persones.

Aquests bacteris infecten i ataquen l'embolcall de l'intestí gros i prim, a més, poden afectar altres parts del cos. Són contagiosos i poden passar de persones a persones i d'animals a persones. Normalment, la majoria de nens es recuperen d'aquesta infecció sense necessitat de tractaments, tot i que en funció de les circumstàncies els metges poden receptar antibiòtic. La diarrea sol marxar al cap d'uns cinc dies, i en nens és al cap d'una setmana.

Com es pot evitar aquesta malaltia? Els metges recomanen beure sempre aigua potable, comprar només llet i sucs pasteuritzats, no beure aigua de rius o procedents de zones de conreu, rentar-se les mans a consciència abans de cuinar i després de tocar carn crua, sobretot si és d'au, netejar bé les fustes per tallar aliments i altres utensilis de cuina, i netejar-se bé les mans (i amb freqüència) si es té contacte amb malalts d'aquest bacteri.
 

El riu Noguera de Cardós i la presa de Montalto, en imatge d'arxiu. Foto: LimnoPirineus



La listèria

La malaltia que genera aquest bacteri rep el nom de listeriosi, relativament poc notificada però greu, amb taxes de letalitat altes (entre el 20% i el 30%). Els aliments més implicats en brots i casos esporàdics de listeriosi són el grup de menjars preparats, els productes lactis -en especial els formatges de pasta tova- , els patés i els productes de la pesca crus o fumats en fred (el salmó), la carn de pollastre i els embotits cuits i crus curats. És molt resistent en el medi ambient i sovint és molt difícil d'eradicar en establiments de fabricació de producte alimentaris. Suporta temperatures de pasteurització baixes i que es multiplica a temperatures de refrigeració de 4 ºC a 6 ºC.

La probabilitat d'emmalaltir per culpa d'aquest bacteri creix en persones amb immunodeficiència, persones grans, dones embarassades i nens acabats de néixer. Les dones embarassades han d'evitar menjar productes susceptibles de contenir listèria, perquè es pot transmetre al fetus per la placenta, o al nadó pel canal del part, amb conseqüències greus, ja que s'ha associat a meningitis, part prematur, avortament i mort. Pel que fa les embarassades, també se'ls recomana no menjar peixos depredadors d'altres peixos -com l'espasa- perquè acumulen més mercuri i en el cas de les embarassades, no és recomanable.

Com es pot evitar aquesta malaltia? Els experts recomanen no beure llet crua, rentar-se les mans i utensilis després de manipular aliments crus, mantenir la carn, peixos i marisc i vegetals separats dels aliments cuinats, netejar fruites i verdures amb molta aigua i consumir els aliments que caduquen abans tan bon punt es pugui.

Unes ostres exposades. Foto: Bernat Ferrer.