eleccions municipals 2019

Com s'investirà l'alcalde o alcaldessa de Sabadell?

Si no hi ha majoria absoluta, governa la llista més votada (PSC), però també poden haver-hi aliances alternatives amb ERC al capdavant

per NacióSabadell, 6 de juny de 2019 a les 07:00 |
La vara i la insígnia d'alcalde de Sabadell | Juanma Peláez
Eleccions municipals superades. És el moment ara de les negociacions i els pactes arreu del país amb un dia marcat en vermell al calendari: el 15 de juny, quan es constitueixen els ajuntaments. 20 dies després de les eleccions, tal com estableix la llei. Què passarà el dia 15? Com s'escullen els alcaldes a Sabadell i a la resta de Catalunya? 

Segons la llei, al ple d'investidura dels alcaldes s'hi pot presentar més d'un candidat però només si són caps de llista. La votació, depenent de l'ajuntament, es fa a mà alçada o de manera secreta en una urna. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i també es pot votar en blanc o nul. 


Per ser alcalde cal, en primera instància, aconseguir la majoria absoluta del ple. En el cas de Sabadell, hi ha 27 regidors en joc. En calen, per tant, 14 per aconseguir l'alcaldia. L'any 2015, Josep Ayuso (PSC) va guanyar les eleccions amb 5 regidors, però l'aliança d'Unitat pel Canvi (4), ERC (4), Crida per Sabadell (4) i Guanyem Sabadell (2) va sumar el mínim necessari per proposar un govern alternatiu.

I si no hi ha majoria absoluta?

Les majories absolutes, però, costen de trobar. En aquest cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es converteix en alcalde aquell representant de la llista més votada. En el cas de Sabadell, estaríem parlant de Marta Farrés )PSC), que va guanyar les eleccions amb 10 regidors, 3 més que ERC. 

D'aquesta manera, es permet la investidura d'un alcalde, tot i que no es pot garantir que el mandat tiri endavant. Així, si Marta Farrés és nomenada alcaldessa de manera automàtica, només tindria assegurats 10 regidors, insuficient per tirar endavant els pressupostos municipals i amb una oposició que en sumaria 17. 


Hi ha mecanismes per evitar que governi la llista més votada?

Sí. En aquest cas, però, sí que cal la majoria absoluta del consistori, és a dir, la meitat més un dels regidors. A Sabadell, aquesta és una de les opcions que es contemplen per investir Juli Fernàndez (ERC) com alcaldes: caldrien els vots dels republicans (7), la Crida per Sabadell (3), Junts per Sabadell (3) i Podem (1).

No serviria, en aquest cas, una aliança que sumés més suports que la llista més votada. Per exemple, no es podria investir Juli Fernàndez només amb els vots de la Crida per Sabadell i Podem (sumarien 11 regidors), o de la Crida per Sabadell i Junts per Sabadell (en sumarien 13).

I què passa als municipis més petits?

Tal com explica TV3, als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d'entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dues. En aquests casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.

 

Participació