C's reclama a l'Ajuntament un «cens real» dels pisos buits a Sabadell

L'agrupació municipal ha demanat a l'alcalde la documentació sobre el nombre d'expedients iniciats i els imports recaptats en concepte de taxes i sancions

Redacció
22 d'agost del 2015
Actualitzat a les 11:06h
Existeix una ordenança municipal a Sabadell que recull que un pis no pot estar buit més de dos anys (excepte en situacions excepcionals) i fixa un programa d'inspeccions per detectar-ho i, si cal, multar als seus propietaris amb multes de fins a 9.000 euros. Des que va entrar en vigor l'ordenança al novembre de 2014, C's denuncia que "no s'ha donat a conèixer cap balanç de la seva aplicació a la ciutadania". Per aquest motiu, el Grup Municipal ha presentat aquesta setmana una bateria de preguntes sobre aquesta matèria a l'alcalde, amb l'objectiu de "conèixer el cens real de pisos buits del municipi, el nombre d'expedients iniciats i els imports recaptats en concepte de taxes i sancions", explica José Luis Fernández, regidor de C's a l'Ajuntament de Sabadell.

Les preguntes pretenen que l'equip de govern aclareixi d'una banda "quants pisos s'han verificat com a buits i en quants s'han començat a tramitar expedients" i per l'altre "quin és el nivell de compliment del programa d'inspecció d'habitatges buits i el còmput d'expedients iniciats", indica Fernández. A més, també se sol·licita informació a l'alcalde sobre "les quantitats recaptades o en procés de recaptació com a conseqüència de l'aplicació de l'ordenança, tant en el que correspon a la taxes com a la multa coercitiva", subratlla el regidor de C's.

En el rerefons d'aquestes preguntes hi ha avaluar si l'ordenança vigent és "efectiva" perquè "des de fora es té la sensació que està feta per no complir-se. Per això volem que l'equip de govern expliqui si de debò s'està fent complir", insisteix Fernández, si es demostra o confirma que l'ordenança no funciona "caldria plantejar-se redactar una nova", avança l'edil de C's.

Ciutadans sempre ha defensat a nivell municipal que es gravi als pisos buits de forma automàtica "amb un recàrrec automàtic en l'IBI que està previst en la llei reguladora d'Hisendes Locals però que mai s'ha aplicat", destaca José Luis Fernández.

Disposar real d'un cens de pisos buits és el pas previ a poder implementar a la ciutat un pla municipal que garanteixi "un parc estable d'habitatge públic social de lloguer".