El BBVA preveu que l'economia catalana creixerà un 2,2% el 2019 i un 2% el 2020

L'entitat calcula que Catalunya pot generar 126.000 llocs de treball en dos anys i reduir la taxa d'atur al 9,8% a final del 2020

Miguel Cardoso i Xavier Llinares, aquest dimarts al migdia a la seu del BBVA a Barcelona
Miguel Cardoso i Xavier Llinares, aquest dimarts al migdia a la seu del BBVA a Barcelona | Roger Arnau
04 de juny del 2019
El BBVA preveu que l'economia catalana creixerà un 2,2% el 2019 i un 2% el 2020. Així ho indica l'últim informe 'Situació Catalunya' que han presentat aquest dilluns al migdia Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research, i Xavier Llinares, director territorial de BBVA, a Barcelona. Així, el creixement previst per aquest any a Catalunya és exactament el mateix que el de la mitjana espanyola, mentre que és una dècima superior en el cas de l'any que ve.

"L'economia catalana va deixant enrere l'impacte negatiu de la incertesa dels últims anys", ha afirmat Cardoso. Que ha destacat que aquesta nova acceleració també és conseqüència de "la recuperació progressiva de l'entorn global" que, segons el BBVA, "hauria d'afectar positivament una economia tan oberta com la catalana". En aquest sentit, ha destacat que l'entitat espera que la reducció dels tipus d'interès, la baixada del preu del petroli i la política monetària afavoreixin el creixement de la inversió i del consum que, de fet, ja s'ha recuperat durant la primera part del 2019.

Aquestes noves previsions, per tant, trenquen, segons Cardoso, la desacceleració que va viure Catalunya entre el 2017 i el 2018, quan es va passar d'un creixement del 3,2% al 2,3%. Aquest menor dinamisme de l'economia catalana durant l'any passat, segons el BBVA, s'explica per la reducció de les exportacions en el sector industrial i del comerç i la hostaleria.

Així, amb aquestes noves previsions -que situen l'economia catalana novament per sobre de la mitjana espanyola a finals de 2020- el BBVA calcula que Catalunya podria crear 126.000 llocs de treball en dos anys i reduir, per tant, la taxa d'atur per sota del 10% a finals de l'any que ve, fins al 9,8% (4 punts percentuals per sobre del nivell anterior a la crisi). Això sí, l'entitat destaca que la recuperació de l'ocupació és "heterogènia en termes territorials" i s'observa un major "dinamisme" a Barcelona que a la resta de l'Àrea Metropolitana i a la resta del país, on es manté la desacceleració.

30.000 afiliats menys a causa dels atemptats i la tensió política 

L'estudi de BBVA també analitza l'evolució de l'ocupació a partir de la segona meitat del 2017, és a dir, just després dels atemptats terroristes de la Rambla i de Cambrils i coincidint amb el punt àlgid del conflicte polític a Catalunya. "L'afiliació a la Seguretat Social en el sector privat va passar de créixer per sobre de la mitjana espanyola a desaccelerar-se considerablement", ha afirmat Cardoso. Que ha apuntat que "des del tercer trimestre del 2017, l'afiliació a la Seguretat Social ha deixat de créixer al voltant de 30.000 afiliats, un 1% de l'ocupació".

L'economista, que ha destacat que aquesta reducció en els afiliats "encara no s'ha recuperat", ha reconegut que l'estudi no han destriat l'efecte dels atemptats dels de la situació política. Tot i no diferenciar-los, Cardoso ha assegurat que aquests dos factors sobretot van impactar en el turisme i ha posat com a exemple la disminució de les pernoctacions hoteleres, sobretot de residents a l'Estat, un descens que ja s'ha revertit, ha apuntat.

Incerteses i riscos 

El BBVA destaca que l'economia està sotmesa a diversos factors d'incertesa. A escala internacional, Cardoso ha subratllat l'augment de les tensions comercials i els anuncis de majors aranzels entre els Estats Units i la Xina, però també la incògnita del Brexit. Per altra banda, també ha remarcat la incertesa en la política econòmica amb una situació de pressupostos prorrogats a Catalunya i un canvi al govern espanyol: "Hi ha incertesa sobre quines seran les polítiques, les regles i la regulació que hauran d'afrontar les empreses i les famílies durant els propers anys", ha alertat.

Preguntat per quin efecte tindria la convocatòria d'eleccions a Catalunya després de la sentència del judici de l'1-O, Cardoso ha assegurat que uns comicis sempre "introdueixen preguntes" i ha insistit que la incerta sempre té un "efecte negatiu" però que aquest depèn del nivell d'incertesa que es generi.