Tots els alcaldes del PDECat que surten reforçats del 26-M

Bona part dels guanyadors en 19 de les 42 capitals de comarca tenen un fort vincle amb el partit, en ple procés de reflexió a l'espai de Junts per Catalunya després de la davallada a les municipals

Convenció municipal del PDECat a Vic.
Convenció municipal del PDECat a Vic. | ACN
03 de juny del 2019
"Junts per Catalunya ha estat una bona marca gràcies als candidats del PDECat". La frase és de David Bonvehí, president de la formació hereva de CDC, i la va pronunciar just l'endemà de les eleccions municipals del 26-M. Bonvehí, d'aquesta manera, volia treure pit del PDECat com "el partit dels alcaldes" després que a Barcelona i a l'àrea metropolitana els candidats que havien rebut l'aval dels impulsors de JxCat -especialment de Carles Puigdemont- obtinguessin uns resultats minsos a les urnes. L'exemple més clar és el de Barcelona, on la candidatura liderada per Quim Forn i protagonitzada per Elsa Artadi va perdre la meitat de regidors i de vots obtinguts per Xavier Trias el 2015.

En les divuit capitals de comarca -Igualada, Vic, Vilafranca del Penedès, Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Puigcerdà, Ripoll, Les Borges Blanques, Mollerussa, Pont de Suert, Tàrrega, Gandesa, Móra d'Ebre, Tortossa, Valls i Reus- en les quals es van imposar els candidats de JxCat, pràcticament tots disposen d'una llarga trajectòria dins de Convergència, primer, i del PDECat, després. Alguns d'ells, com és el cas de Marc Castells -Igualada- o bé Xavier Fonollosa -Martorell- són membres de la direcció del partit i no s'han adherit a la Crida Nacional per la República, l'associació de Puigdemont. No són els únics.

La digestió dels resultats globals -JxCat ha perdut l'hegemonia de CiU davant la puixança d'ERC i la remuntada del PSC- no està sent senzilla en l'espai postconvergent. Els més allunyats de la direcció liderada per Bonvehí asseguren que el partit "només s'ha bolcat" en municipis governats per afins i que "no ha donat suport" a altres places -especialment a l'àrea metropolitana-, mentre fonts de la cúpula del PDECat remarquen a NacióDigital que els alcaldes vencedors en capitals de comarca han sabut "vendre la gestió" sense vincular del tot la marca municipal a la de Puigdemont.

L'expresident de la Generalitat, però, segueix mantenint-se com el principal referent de JxCat. Va guanyar a les europees amb un milió de vots i comandarà, juntament amb Artur Mas, la reorganització de l'espai polític que lidera. Hi tindran molt a dir aquests dinou alcaldes, que han sortit vencedors de les urnes en les eleccions del 26-M.